Un banc din anii `90 spunea că, la dărâmarea zidului Berlinului, un vest-german entuziast se repede la un est-german, îl ia în brațe și exclamă:
-Suntem un popor!
Răspunsul est-germanului e la fel de entuziast:
-Și noi suntem un popor!
La aproape 27 de ani de la reunificare, decalajul de productivitate dintre estul și vestul Germaniei se menține la un nivel ridicat, în ciuda celor peste o mie de miliarde de euro investiți în fosta RDG.
Anul trecut, conform datelor Oficiului Federal de Statistică German, landurile din est, cele ce formau Republica Democrată Germană (RDG), aveau un PIB pe cap de locuitor cu peste 26% mai mic decât landurile vestice, din fosta Republică Federală Germană (RFG).
Landurile estice aveau în 2016 un PIB pe cap de locuitor de 29,8 mii euro, iar cele din vest de 40,4 mii euro. Situația ar sta și mai prost pentru landurile estice fără capitala Berlin, care, deși e singura capitală din UE a cărui PIB pe locuitor e sub media țării (accesează aici datele), stă mai bine decât celelalte landuri estice în materie de PIB pe locuitor.
Niciun land est-german, nici măcar capitala, nu se situează peste media națională a PIB-ului pe cap de locuitor (38 mii euro - accesează aici datele). Cel mai apropiat e landul Berlin, cu un PIB pe cap de locuitor de 37 mii euro. Restul landurilor se situează sub un nivel de 29 mii euro.
Cum au evolulat PIB-ul fostei RDG și al României între 1991 și 2016?
Datele privind PIB-ul regional din landurile estice încep din anul 1991 în statisticile Oficiului Federal de Statistică German. În acel an, landurile din fosta RDG aveau un PIB cumulat de 217,13 miliarde de dolari în prețuri curente (vezi tabelul din imagine), iar PIB-ul pe locuitor era de 12 mii $. La un asemenea nivel al PIB-ului pe locuitor, ne dăm seama că RDG-ul era cea mai avansată economie dintre statele ex-comuniste (accesează aici datele).
Noi, în acel an, eram deja înscriși într-o recesiune gravă, PIB-ul României calculat în dolari fiind de doar 28,8 miliarde $ în prețuri curente (vezi tabelul din imagine). PIB-ul pe cap de locuitor din acel an era de 1,24 mii $, cu mult sub cel din 1989, când era de 2,3 mii $.
Anul trecut, PIB-ul în prețuri curente al landurilor est-germane era de 529,17 miliarde de dolari. În termeni nominali, avem o creștere de 173% față de 1991, dar, în termeni reali, creșterea e mai mică. În urma calculelor privind creșterea per total și la nivel regional din Germania, a rezultat un avans real al PIB-ului în landurile de est de 92% între 1991 și 2016 (vezi tabelul din imagine).
În cazul României, PIB-ul în prețuri curente, calculat în dolari, de anul trecut era de 187,6 miliarde, cu 550% mai mare decât cel din anul 1991, dar creșterea reală e mai mică, de 74% în aceeași perioadă (vezi tabelul din imagine).
Așadar, România a realizat o creștere reală a PIB-ului între 1991 și 2016 mai mică decât cea a ladurilor din fosta RDG (74% față de 92%), dar sumele investite la noi sunt de cel puțin douăzeci de ori mai mici.
O analiză din Deutsche Welle din 2010 estima că în fosta RDG s-au investit peste 1,3 trilioane de euro de către vest-germani după reunificare (accesează aici articolul).
Suma e 20 de ori mai mare decât investițiile străine directe realizate în România până în anul 2015, conform datelor BNR (64,4 miliarde euro). Și, totuși, creșterea economică reală a fostei RDG nu e cu mult peste cea realizată de noi.
Asta ne arată că e foarte greu să recuperezi decalajele de dezvoltare, iar pomparea unor sume astronomice în anumite regiuni mai puțin dezvoltate decât media națională nu garantează succesul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu