Pages

joi, 13 iulie 2017

Trăiască prietenia româno-americană! ... #pebani

Achiziția sistemului Patriot era aranjată înainte de vizita lui Iohannis în SUA
   Pe 20 aprilie, șeful Statului Major, generalul Nicolae Ciucă, ne anunța că România va cumpăra, pe bani foarte mulți, sistemul de rachetă defensiv Patriot, iar Dragnea îl urechea de mama focului (vezi aici declarația lui Dragnea). 

   Trei săptămâni mai târziu, pe 12 mai, aflăm pe surse (vezi aici) că Iohannis era în tratative pentru o întâlnire cu Trump. 
   Pe 22 mai, întâlnirea lui Iohannis cu Trump era aproape stabilită (vezi aici), iar la sfârșitul lunii, calendarul întrevederii era deja stabilit (vezi aici). 
   Când președintele era peste ocean și se bătea pe umăr cu Trump, în țară apărea în presă pe surse faptul că guvernul Grindeanu e pe ducă (vezi aici) și că mai mulți miniștri își vor da demisia în perioada imediat următoare. 

   Două săptămâni și două zile mai târziu, după un circ de prost gust, guvernul Grindeanu pica la moțiunea de cenzură (vezi aici). 
   Pe 25 iunie, Mihai Tudose e propus, tot pe surse (vezi aici), premier de coaliția PSD-ALDE, iar o zi mai târziu e propus chiar oficial. 
   Pe 26 iunie, Iohannis, fără nicio rezistență, spre stupoarea fanilor săi înfocați, îl numește premier pe Tudose (vezi aici). 
   Pe 11 iulie, pe nepusă masă, aflăm că Departamentul de Stat american și-a dat acordul pentru ca noi să cumpărăm sistemul de rachetă defensiv Patriot de 3,9 miliarde de dolari (vezi aici), deci, foarte mulți bani. 

   În două luni și trei săptămâni, România încheia o buclă a achizționării sistemului de rachetă defensiv Patriot începută de șeful Statului Major și încheiată de guvernul Tudose. În cadrul buclei, Iohannis a vizitat America, iar Dragnea și-a făcut damblaua înlocuindu-l pe Grindeanu, fără să știm de ce, pentru că, scuza că Grindeanu era omul serviciilor nu mai ține atunci când îl ungi premier pe unul ca Tudose, care ... e serviciile. 

   România e condusă e tandemul Iohannis - Dragnea, iar războiul dintre cei doi e tot atât de real precum războiul dintre Soros și Dragnea. După anunțul că vom cumpăra artificii, pentru că, pe lângă o rachetă transcontinentală nucleară rusească, ceea ce cumpărăm noi sunt niște artificii inofensive, pe televiziuni au apărut toți ofițerii acoperiți din presă și din politică, abordând subiectul cu niște argumente demne de miracolul apariției imaginii lui Arsenie Boca într-o oală aburindă cu sarmale. 

   Ne trebuie rachete pentru că Rusia. Ok, Rusia, ce? Ajung rachetele în Rusia în caz că ne atacă? Nu. Raza lor de acțiune eficientă e de doar 120 km. Deci, Rusia poate sta liniștită. De ce să nu luăm tancuri, elicoptere, transportoare, fregate și avioane de cele 3,9 miliarde de dolari, și pe lângă acestea, și niște contracte de offset, dacă tot vrem să ne modernizăm armata? Vorbim de o tehnologie expirată, pe care n-o mai vrea nimeni, și americanilor le trebuie niște idioți dispuși să dea o căruță de bani pe ea?

   Partea bună în toată afacerea cu americanii e că, de data asta, poate chiar primim ceva la schimb pe miliardele de dolari, fie chiar și niște rachete expirate tehnologic, și nu precum în cazul autostrăzii Bechtel, unde am primit doar facturi. Dacă Iohannis a zis că vrea la schimb pentru 3,9 miliarde de dolari o întâlnire cu Trump, trebuie să ne amintim că Băsescu ne-a scalpat de vreo 9 miliarde de euro din fondurile europene, atunci când „a negociat” el tăierile de buget ale UE pentru exercițiul financiar 2014 - 2020, răsplătind-o astfel pe Merkel pentru spijinul acordat în urma referendumului din 2012. 

   România e un bancomat de la țară, alimentat rar, iar când se întâmplă minunea să fie alimentat, primul la coadă, în fața pesionarilor amărâți ce vor săși scoată pensia, e Marele Licurici. Acesta nu vine cu portofelul, ci cu sacul. După ce aproape golește bacomatul, cu jumătate de gură, le promite pensionarilor că le va da ... securitate, și garantează el că nimeni nu le va fura cupoanele de pensii, dacă sunt dispuși să cumpere niște ciomege cu telecomandă, pe care, întâmplător, le are în portbagaj. Ca bonus, dacă vor cumpăra mai multe ciomege digitale, își vor putea face un selfie cu el. 
   
   

Un comentariu:

  1. Nu cred ca aveti dreptate. Ucraina nu a fost atacata cu rachete nuckeare transcontinentale. Vulnerabilitatea Romaniei, cea mai mare, este zona litoralului. A cumpara nave de lupta este in zadar. Flota rusa la Marea Neagra este mult prea puternica. Solutia cea mai buna cred ca este apararea antiaeriana si antinavala cu astfel de rachete.
    Faptul ca le luam de la americani mi se pare normal, in conditiile in care statele occidentale mari, mai putin Anglia, nu cred ca is-ar pune pielea la bataie pentru noi.
    Exemplu Germania , care se aprovizioneaza cu gaze de la rusi ocolind statele baltice si Polonia.

    RăspundețiȘtergere