Pages

marți, 6 iunie 2017

Lângă o oaie și o frunză găsim un turism în creștere pe primele patru luni ale anului

Topul județelor după numărul de turiști români și străini în 2017
   În primele patru luni ale anului, numărul total de sosiri de turiști în structurile de cazare a ajuns la 2,87 milioane, iar din acestea, 650 de mii reprezintă sosirile de turiști străini.


   Datele INS-ului ne arată o creștere față de primele patru luni ale anului trecut, atât pe partea numărului total de sosiri ale turiștilor (+11%), cât și pe partea de numărului total de înnoptări în structurile de cazare (+7,3%). Sosirile de turiști străini au crescut în primele patru luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut cu 8,8%, iar numărul de înnoptări ale acestora a crescut cu 5,5%

   Mai mult de jumătate din numărul de turiști străini din primele patru luni ale anului s-au înregistat în capitală (331 de mii de sosiri din totalul de 650 mii - vezi tabelul din imagine). Interesant e faptul că județul Iași depășește Sibiul în privința numărului de înnoptări ale turiștilor străini (vezi tabelul din imagine). Turistul străin a avut un sejur mediu de 1,93 nopți în primele patru luni ale anului, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, când sejurul mediu pe turist a fost de 1,99 nopți. Deci am avut mai mulți turiști străini, dar aceștia au stat mai puțin timp în structurile noastre de cazare.

   Topul județelor după numărul de turiști și de înnoptări ale acestora 

   Capitala a fost principala destinație a turiștilor în primele patru luni ale anului, cu un număr de 590 de mii de sosiri ale turiștilor în structurile de cazare. În topul județelor după numărul total de sosiri ale turiștilor în structurile de cazare urmează Brașov (347,2 mii), Cluj (168,7 mii), Prahova (143,4 mii), Mureș (131,5 mii) și Sibiu (120,7 mii - vezi tabelul din imagine).
   Cele mai ocolite județe de turiști în primele patru luni ale anului au fost Ialomița (8,1 mii sosiri), Giurgiu (8,1 mii), Călărași (5,2 mii) și Teleorman (2,5 mii).

   Ierarhia primelor patru locuri după numărul de înnoptări de turiști în spațiile de cazare e aceeași ca în cazul sosirilor totale (vezi tabelul din imagine). 

  Topul județelor după numărul de turiști străini și de înnoptări ale acestora 

   Capitala e și principala destinație a turiștilor străini, cu un număr de 331,1 mii din totalul de 650 de mii de sosiri de turiști străini. La distanță mare urmează județele Brașov (37,8 mii sosiri), Timiș (32 mii), Cluj (31,4 mii), Sibiu (24,9 mii) și Iași (18,7 mii - vezi tabelul din imagine).

  Topul județelor după numărul de înnoptări de turiști străini în primele patru luni ale anului e condus de capitală (558,1 mii înnoptări), urmată de județele Brașov (91,1 mii), Timiș (77,5 mii), Cluj (71,2 mii), Iași (42,6 mii) și Prahova (42,5 mii - vezi tabelul din imagine).

   Durata medie a sejurului pe turist din județele cu un număr important de turiști ne arată că în Sibiu (1,58 nopți/turist), capitală (1,63 nopți/turist), Mureș (1,87 nopți/turist) și Cluj (1,88 nopți/turist), turiștii petrec cele mai scurte sejururi, în timp ce, în Constanța, Brașov, Timiș și Bihorturiștii petrec în medie mai mult de două nopți (vezi tabelul din imagine).

   Cifrele circulației turistice din România ne arată o creștere a sosirilor de turiști și a numărului de înnoptări ale acestora în ultimii trei ani. Partea mai puțin îmbucurătoare o reprezintă faptul că durata medie pe turist e pe un trend de scădere în ultimii trei ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu