La mai mult de un sfert de secol de la reunificarea Germaniei, landurile estice din fosta RDG sunt la un nivel de 73% din PIB-ul pe cap de locuitor înregistrat în landurile vestice din fosta RFG.
La mai puțin de un sfert de secol de la separarea Cehoslovaciei (anul 1993), PIB-ul pe locuitor din Slovacia a ajuns la un nivel de 88% față de cel înregistrat în Cehia.
Dacă în Germania proaspăt reunificată, landurile din est porneau de la un nivel al PIB-ului pe locuitor de 46% față de cele din vest în 1991 (vezi tabelul din imagine), slovacii, în anul 1995, porneau de la un PIB pe locuitor echivalent cu 63% din cel existent în Cehia.
Cât au recuperat est-germanii din decalajele economice ce-i separau de vest-germani?
Datele regionale ale Oficiului Federal de Statistică German ne permit reconstituirea PIB-ului pe locuitor din cele două Germanii în anul 1991, după acest an, datele Berlinului reunificat nu ne mai permit acest lucru decât pentru celelalte landuri estice.
Din datele existente, putem spune că Berlinul comunist era mult mai productiv decât Berlinul capitalist. Din cele 3,44 milioane de locuitori cât număra Berlinul în 1991, aproape 2,1 milioane țineau de Berlinul de Vest, iar restul de 1,34 milioane țineau de Berlinul de Est.
Vest-berlinezii produceau un PIB total echivalent cu 11,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă un PIB pe locuitor de doar 5,4 mii euro. Berlinul de Vest, din cauza lipsei spațiului de dezvoltare (fiind o insulă în cadrul RDG-ului) și a dificultăților de transport în și dinspre Germania de Vest, era mult mai puțin productiv decât Berlinul de Est, capitala fostei RDG.
În est, cei 1,34 milioane de locuitori produceau un PIB total echivalent cu 56,6 miliarde de euro, ceea ce însemna un PIB pe locuitor de peste 42 de mii de euro, cu mult față de media fostei RDG (10,3 mii euro), dar și față de media landurilor de Vest (22,1 mii euro - vezi tabelul din imagine).
Astăzi, capitala Germaniei e singura capitală din UE care înregistrează un PIB pe cap de locuitor mai mic decât media națională de 37,1 mii euro la nivelul anului 2015 (vezi aici ponderea capitalelor UE în economiile naționale). Totuși, după reunificare, din 1992 până la adoptarea monedei euro în 1999, Berlinul a fost peste media națională în privința PIB-ului pe locuitor.
Celelalte cinci landuri din est înregistrau în 2015 un PIB pe locuitor cuprins între 25 mii de euro (Merklenburg - Vorpommern) și 27,9 mii euro (Sachsen), adică între 64% și 69% din media landurilor din vest (PIB-ul pe locuitor în fosta RFG eraîn 2015 39,2 mii euro). Exceptând Berlinul de Vest, landul Sachen era în 1991 cea mai săracă regiune a Germaniei proaspăt reunificată, cu un PIB pe locuitor echivalent cu 6,5 mii euro (29,5% din media landurilor vestice). Acest land a recuperat cel mai mult față de landurile vestice.
De la reunificarea Germaniei, landurile estice au câștigat în productivitate, dar Berlinul și, mai ales, Berlinul de Est, a pierdut, din cauza celor peste două milioane de vest-berlinezi, care constituiau un fel de Vaslui supradimensionat în privința productivității față de est-berlinezi. Cu toate investițiile făcute în estul Germaniei, creșterea de productivitate din est între 1991 și 2015, de la un nivel al PIB-ului pe locuitor de 46% la unul de 73% față de cel înregistrat în landurile vestice, nu e foarte spectaculoasă, fiind de 58%.
Cum le-a mers slovacilor după separarea de cehi?
Primele date ale Eurostatului aferente Slovaciei și Cehiei sunt din 1995, la doi ani după separare. PIB-ul pe locuitor din Slovacia era de 7,3 mii de euro PPS (puterea de cumpărare standard), echivalent cu 63% din cel înregistrat în Cehia (11,5 mii euro PPS - vezi tabelul din imagine). Am optat pentru prețurile în euro la puterea de cumpărare standard pentru a elimina diferențele existente între cele două state, dat fiind că Slovacia e în zona euro, iar Cehia nu.
Între 1995 și 2015, Slovacia creșterea de productivitate în raport cu cea din Cehia a fost de aproape 40% (de la 63% la 88%). Deși vorbim de o perioadă mai scurtă de timp, creșterea e mai mică decât în cazul celor două Germanii.
Recuperarea s-a acelerat în ultimul deceniu, când economia Cehiei a suferit mai mult, înregistrând trei ani de recesiune (2009, 2012 și 2013), față de economia Slovaciei, care a înregistrat doar un an de recesiune (2009 - accesează aici datele Eurostat).
În urma reunificării Germaniei și separării Cehoslovaciei, putem spune că est-germanii au fost mai câștigați, de vreme ce, creșterea medie anuală a productivității în raport cu vest-germanii a fost 2,4 %, iar în cazul slovacilor față de cehi, media anuală a fost de aproape 2%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu