Pages

luni, 20 martie 2017

Cât a crescut PIB-ul în statele UE după adoptarea monedei euro

Zona euro vs. zona non-euro
   Există mitul conform căruia, marele beneficiar de pe urma adoptării monedei euro ar fi Germania. E doar un mit. 


   Datele Eurostat privind evoluția PIB-ului între 1995 și 2016 în statele membre UE, comparativ cu anul 2010, ne arată că Germania avea în 2016 un PIB mai mare cu 24% față de cel din 1999 (anul adoptării monedei euro). Aceeași creștere a PIB-ului a înregistrat-o și Franța (vezi tabelul din imagine). Spania însă are o creștere mai mare decât cele două state, de 34%. Deși e un stat cu o economie șubrezită după ultima criză, iată că Spania a reușit o creștere a PIB-ului mai mare decât cea realizată de Germania după adoptarea monedei euro. 

   De departe cel mai mare beneficiar al monedei euro, dacă e să ne ghidăm după evoluția PIB-ului, e Irlanda. Datele Eurostat ne arată că, între 1999 și 2015, PIB-ul din această țară a crescut cu 102%. Datele pentru 2016 ale Irlandei nu sunt încă disponibile, dar se pare că această creștere va fi mai mare. 

   Statele care au un PIB mai mic în 2016 decât cel din anul aderării la zona euro sunt Cipru și Grecia (vezi tabelul din imagine). Situația din aceste state s-a deteriorat mult în ultimii ani ca urmare a crizei datoriilor. Pe același drum pare să se îndrepte și Italia, dar deocamdată PIB-ul din 2016 e peste cel din 1999. Situația dificilă din aceste state, ca urmare a nivelului de supraîndatorare și a fragilității sistemelor bancare, nu poate fi pusă pe seama efectelor negative ale intrării în zona euro, ci mai degrabă pe o proastă guvernare. 

   Per ansamblu, din cele 19 state cât are în prezent zona euro, 17 state au înregistrat creșteri ale PIB-ului de la momentul adoptării monedei euro și 2 state au un PIB mai mic decât la momentul aderării.

   Cu cât au crescut economiile din afara zonei euro față de cele din zona euro?

    Toate economiile din afara zonei euro au înregistrat creșteri ale PIB-ului față de anul 1999. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în România (85%), Bulgaria (84%) și Polonia (83% - vezi tabelul din imagine). Interesant e faptul că o economie mare precum cea a Marii Britanii, a crescut din 1999 până în 2016 cu un procent mai mare (36%) decât cele înregistrate de Germania, Franța și chiar Spania. 

   Statele din afara zonei euro au înregistrat creșteri ale PIB-ului mai mari decât cele din interiorul zonei euro (vezi tabelul din imagine). Totuși, cea mai mare creștere a PIB-ului se înregistrează în zona euro, în Irlanda. Creșterile mai mari din afara zonei euro pot fi puse pe seama faptului că 6 din cele 9 state sunt țări foste comuniste aflate într-o cursă de recuperare a decalajelor ce le separă de statele vestice. În celelalte trei state din afara zonei euro, cu economii dezvoltate, avem creșteri superioare celor din zona euro în cazul Marii Britanii (36%) și a Suediei (47%) și o creștere mai modestă în cazul Danemarcei (20%).

   Exceptând Irlanda, economiile din zona euro par să se miște mai lent decât cele din afara lor, dar mitul că marele beneficiar al acestei zone ar fi Germania nu se confirmă.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu