Pages

luni, 27 februarie 2017

Cu cât au crescut parcurile de autoturisme județene în ultimul deceniu

Topul județelor după creșterile numărului de autoturisme
   La finalul anului trecut, conform datelor Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, în România erau înmatriculate 5,47 milioane de autorisme

   Față de anul 2006, parcul de autoturisme a crescut cu 70% (de la 3,22 milioane la 5,47 milioane - vezi datele din imagine). Cele mai  multe autoturisme înmatriculate la finalul lui 2016 erau în București (1 milion), Timiș (218 mii), Cluj (216 mii), Constanța (201 mii) și Prahova (201 mii). Județele cu cele mai mici parcuri de autoturisme erau Giurgiu, Ialomița, Tulcea și Călărași (fiecare cu un parc mai mic de 50 de mii de autoturisme).

   Topul județelor după sporurile înregistrate de parcurile de autoturisme între 2006 și 2016

   Parcul național de autoturisme a crescut cu 2,25 milioane în ultimul deceniu (vezi tabelul din imagine). Cele mai mari creșteri ale numărului de autoturisme între 2006 și 2016 s-au înregistrat în capitală (222,8 mii de autoturisme), Timiș (105,5 mii), Cluj (92,7 mii), Ilfov (89,9 mii), Constanța (86,4 mii) și Prahova (85,9 mii). La polul opus, cu cele mai mici creșteri ale numărului de autoturisme, sunt județele Giurgiu, Covasna, Teleorman și Călărași (fiecare cu creșteri mai mici de 22 de mii de autoturisme - vezi tabelul din imagine).

   Cele mai mari creșteri procentuale ale parcurilor județene de autoturisme între 2006 și 2016 s-au înregistrat în Ilfov (351%), Iași (111%), Vaslui (111%), Suceava (111%), Botoșani (108%) și Tulcea (103% - vezi harta din imagine). La nivel național, creșterea procentuală a parcului de autoturisme a fost de 70%. Capitala (29%) și alte șase județe au înregistrat creșteri mai mici decât media națională. Partea de est a țării pare că a fost mai dinamică în ultimul deceniu decât partea de vest, dacă ne ghidăm după creșterea procentuală (vezi harta din imagine).

   Dintre județele fruntașe în privința dimensiunii parcului de autoturisme, Timișul a înregistrat cel mai impotant avans în ultimul deceniu. Dacă în 2006, dimensiunea parcului de autoturisme îl poziționa pe locul cinci, după capitală, Cluj, Prahova și Constanța, anul trecut, județul Timiș era pe locul doi după capitală în ceea ce privește dimensiunea parcului de autoturisme. 

    Și în subsolul clasamentului s-au petrecut schimbări. Parcul de autoturisme din Ilfov de la finalul anului 2016 e de peste patru ori mai mare decât în urmă cu un deceniu. Creșteri importante ale parcurilor de autoturisme s-au înregistrat și în județe mai sărace precum Botoșani și Vaslui.

  Creșterea semnificativă a parcului de autoturisme din ultimul deceniu nu ne scoate însă de pe  ultimul loc în UE în ceea ce privește numărul de autoturisme la mia de locuitori (vezi aici numărul de autoturisme la mia de locuitori de la nivelul județelor). Sporul înregistrat de parcul de autoturisme în ultimul deceniu vine la pachet cu neajunsul că ponderea autoturismelor mai vechi de 12 ani a ajuns la 58% din totalul parcului de autoturisme (vezi aici situația vechimii parcului la nivel de județe).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu