Pages

miercuri, 25 ianuarie 2017

Cu cât au crescut efectivul de salariați și salariul net în ultimul an în județul tău

Topurile județelor după creșterile efectivelor de salariați și ale salariilor medii
   Ilfovul, Bristrița-Năsăud și Timișul sunt județele ce-au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale ale efectivelor de salariați din octombrie 2015 până în octombrie 2016, conform ultimelor date publicate de INS. Cele mai mari creșteri procentuale ale salariilor nete, în aceeași perioadă, s-au întegistrat în județele Bacău, Tulcea și Vaslui.

   La nivel național, unei creșteri a efectivului de salariați, între octombrie 2015 și octombrie 2016, de 3,5%, îi corespunde o creștere a salariului de 12,6%.

   Ce județe au înregistrat cel mai mare spor al efectivului de salariați

   Capitala (+35,3 mii salariați), Timișul (+12,7 mii salariați) și Ilfovul (+11,8 mii salariați) sunt fruntașele creșterilor absolute ale efectivelor de salariați, între octombrie 2015 și octombrie 2016. Procentual, cele mai mari sporuri ale efectivelor de salariați s-au înregistrat în Ilfov (9,7%), Bistrița-Năsăud (8,7%) și Timiș (5,6% - vezi tabelul din imagine).

   Cele mai mici creșteri ale efectivelor de salariați, între octombrie 2015 și octombrie 2016, s-au înregistrat în Ialomița (+606 salariați ), Teleorman (+563 salariați) și Gorj (-355 slariați). Gorjul e singurul județ din țară unde s-a înregistrat o scădere a efectivului de salariați (vezi tabelul din imagine). Procentual, cele mai mici sporuri ale efectivelor de salariați s-au înregistrat în județele Hunedoara (1,4%), Teleorman (1,0%) și Gorj (-0,5%).

   Topul județelor după creșterile înregistrate de salariul net

   Bacău (+337 lei), Cluj (+306 lei) și Tulcea (+294 lei) sunt județele în care salariul net a înregistrat cel mai mare avans între luna octombrie a anului 2015 și luna octombrie a anului trecut. În procente, cele mai mari sporuri ale salariului mediu net s-au înregistrat în Bacău (23,1%) Tulcea (20,6%) și Vaslui (19% - vezi tabelul din imagine).

   Cele mai mici creșteri ale salariului net, calculate în lei, între octombrie 2015 și octombrie 2016, s-au înregistrat în județele Vâlcea (+116 lei), Constanța (+102 lei) și Teleorman (+95 lei). În procente, creșterile cele mai mici ale salariului mediu net s-au înregistrat în aceleași județe, doar că ordinea diferă (vezi tabelul din imagine).

   Județele cu cele mai mari creșteri procentuale ale salariilor medii nete, Bacău, Tulcea și Vaslui, sunt jos în topul creșterilor procentuale a efectivelor de salariați, pe locurile 17, 37 și respectiv 19, iar județele cu cele mai mari creșteri procentuale ale efectivelor de salariați, Ilfov, Bistrița-Năsăud și Timiș, sunt tot jos în topul creșterilor salariilor, ocupând locurile 34, 24 și 37 (vezi tabelele din imagine). Asta ne arată că avansul salariilor a fost puțin influențat de avansul cererii de forță de muncă, manifestat prin creșterea efectivelor de salariați. Cel mai probabil, avansul salariului mediu a fost influențat într-o mai mare măsură de creșterea salariului minim decât de cererea de forță de muncă.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu