Pages

marți, 31 ianuarie 2017

Băieții deștepți din energie s-au reinventat. Acum, toți se cred niște Sorosi ai burselor

Pretul energiei electice OPCOM
   ANRE-ul a anunțat, după un îndelungat somn de frumusețe și repaos cerebral, că face o anchetă pe piața OPCOM, să vadă cine se joacă pe-acolo de-a specula. 

   Băieții deștepți de pe OPCOM au făcut pe ei de frică. Înainte de Anul Nou, parcă la un semn, într-o dimineață, toți băieții deștepți, care pe timpul statului de drepți în varianta Băsescu se adăpau de la Hidroelectrica, s-au uitat în oglindă și-au constatat că seamnă leit cu Soros. 

   Dacă tot seamănă cu Soros și nu se ocupă cu societatea civilă, atunci e chiar păcat să nu se joace de-a speculatorii pe Marea Bursă de Energie, inculpata OPCOM. Soros a îngenunchiat Banca Angliei, ei de ce n-ar îngenunchia OPCOM-ul, mai ales că ANRE-ul doarme așa de liniștit. Zău, e chiar păcat să nu te joci de-a Soros când ai așa o ocazie. 

   România n-a consumat mai multă energie decât în alte ierni ceva mai geroase, iar capacitățile în funcțiune asigură necesarul intern de energie, dar aceste amănunte nu au putut să le reducă apetitul „traderilor” de pe OPCOM sau să le ridice un semn de întrebare adormiților de la ANRE. Ce s-a întâmplat în ultima lună pe această piață exemplifică perfect proverbul „Când pisica nu-i acasă, șoarecii jocă pe masă”. 

   La noi, dl Havrileț, președintele ANRE, era cu creierul în vacanță, deci nu acasă, iar băieții deștepți și-au făcut de cap mai bine de o lună. Decontul va veni cică, întâi la consumatorii mari, și pe urmă în buzunarele noastre, că doar nu credeți că vreun consumator mare își va asuma vreodată o parte din pierderile cauzate de fluctuațiile de prețuri. Nu înțeleg de ce decontul nu vine întâi la dl Havrileț, de vreme ce a dormit în papuci pe bani foarte mulți o bună perioadă? Anul acesta, cei aproximativ 300 de angajați din ANRE vor fi plătiți cu aproape 57 milioane lei, adică cu 190 de mii de lei de căciulă. La cum și-au făcut treaba în ultimile săptămâni, cred că neapărat se impune o mărire.

   Toată tărășenia de pe OPCOM ne arată că băieții deștepți n-au murit, ci doar s-au reinventat. Acum sunt speculatori, ieri erau sugari la sânul Hidroelectrica, mâine vor fi din nou sugari sau speculatori, după cum vrea mușchii lor și somnul dulce al ANRE-ului. Oricum, rezultatul e același, prețul la consumatorul mic va fi mai mare. 

   România a liberalizat piața energiei nu pentru binele consumatorului final, ci întru prosperitatea unor șmecherași. Câinele paznic la derapajele de pe această piață se trezește întotdeauna târziu, cu zero efecte pentru băieții deștepți și cu facturi umflate pentru muritorii de rând. Atâta timp cât ANRE-ul va face ceea ce a făcut și până acum, adică nimic, băieții deștepți vor face banul gros, iar consumatorul final va avea onoarea doar să cotizeze. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu