Pages

marți, 15 noiembrie 2016

Ce județe au fost preferate de investitorii străini de la aderarea la UE încoace

Topul județelor după investițiile străine
   La sfârșitul anului trecut, conform datelor Registrului Comerțului, în Romania, capitalul subscris de societățile cu participare străină la capital se ridica la valoarea de 152,2 miliarde de lei

   Capitalul subscris exprimat în echivalent valută era de 56,9 miliarde dolari și 42,8 miliarde euro. Trebuie spus că, exprimarea în euro sau dolari ține cont de cursul de schimb de la momentul subscrierii capitalului social. Din acest motiv, sumele în lei nu sunt echivalente cu sumele în valută, conform cursului de schimb de la finalul anului 2015.

   Aceste sume sunt considerabil mai mari decât cele existente la data aderării la UE. Astfel, la 31 decembrie 2006, capitalul social subscris al societăților cu participare străină la capital se ridica la valoarea de 40,6 miliarde lei. Exprimat în valută, la acea dată, capitalul subscris era în valoare de 19,8 miliarde dolari și de 15,3 miliarde euro.

   Din 31 decembrie 2006 până în 31 decembrie 2015, capitalul subscris exprimat în lei al societăților cu participare străină la capital a crescut de 3,7 ori, de 2,9 ori, atunci când e exprimat în dolari, și de 2,8 ori, atunci când e exprimat în euro

Ce județe au fost preferate de investitorii străini de la aderarea la UE    Ce județe au fost preferate de investitorii străini prin prisma capitalului social subscris în societățile comerciale?

   În ultima zi a anului 2006 și în prima a anului 2007, dacă ținem cont că prima zi din an e nelucrătoare, cea mai mare valoare a capitalului social subscris în societățile cu participare străină la capital era în București, de 14,4 miliarde de lei din totalul de 40,6 miliarde de lei (vezi tabelul din imaginea 2). Dacă valoarea exprimată în lei era echivalentă cu 35,4% din totalul cpitalului subscris la nivel național, în celelalte două valute, valoarea reprezenta 52,8% din totalul de la nivel național.

   După București, în topul județelor după capitalul social subscris de investitorii străini, exprimat în lei, urmau Argeșul, Ilfovul, Galațiul, Timișul, Constanța și Bacăul (vezi tabelul din imaginea 2).

   La finalul anului trecut, topul era condus tot de capitală, cu un total al capitalului subscris de investitorii străini de 75,2 miliarde lei, deci cu peste 60,8 miliarde lei în plus față de anul aderării la UE (vezi tabelul din imaginea 1). Locul doi era ocupat de Ilfov, cu un total al capitalului subscris de 11,8 miliarde lei. Locul trei era ocupat de județul Prahova (5 mld. lei), urmat îndeaproape de Timiș.

   Capitala și Ilfovul au înregistrat o creștere de peste 70 de miliarde de lei a capitalului subscris de investitorii străini de la aderarea la UE încoace (vezi tabelul din imagine 1). Asta reprezintă aproape 63% din sporul total înregistrat de capitalul subscris exprimat în lei de la finalul lui 2006 până la finalul lui 2015 (sporul de la nivel național a fost de 111,6 miliarde de lei). 

   Sporuri importante ale capitalului subscris exprimat în lei de investitorii străini au mai înregistrat județele Prahova (4,2 mld. lei), Brașov (3,9 mld. lei) și Mureș (3,6 mld. lei - vezi tabelul din imaginea 1). Două județe, Argeșul (în lei și valută) și Maramureșul (în valută), au înregistrat o diminuare a capitalului subscris de investitorii străini față de finalul de an 2006

   Cel mai ocolit județ de investitorii străini e de departe Gorjul. Valoarea capitalului social subscris în acest județ la finalul lui 2015 a fost de 9,9 milioane lei, fiind la mare distanță de penultimul județ, Vrancea, ce totaliza un capital subscris de 116 milioane de lei (vezi tabelul din imaginea 1). 

   De la aderare încoace, se observă o creșterea a capitalului subscris în societățile cu participare străină la capital în toate regiunile, dar cea mai semnificativă e cea înregistrată în regiunea București-Ilfov.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu