Pages

luni, 12 septembrie 2016

Sună clopoțelul fără autorizație sanitară și fără autorizație ISU

Harta școlilor fără autorizație ISU și autorizație sanitară
  În România anului 2016, deci la aproape un deceniu de la aderarea la UE, 14.000 de școli din cele peste 20.000 nu au primit autorizație de la ISU, despre 1.335 de școli nu există informații și 667 de școli au primit autorizații parțiale.

   Tot în această Românie, 3.133 de școli nu au autorizație sanitară, despre situația a 1.335 de școli nu se știe nimic și 484 de școli au parțial autorizație sanitară (conform datelor preluate de pe platforma Registrului Educațional Integrat - vezi aici). 

   Învățământul românesc a devenit o uzină de bac-picători, ctitoriți de cadre didactice slab pregătite, a căror unică revendicare e mărirea salariilor. Situația infrastructurii școlare dezastruoase e prezentată o dată pe an, la începerea anului școlar, după care nu se mai discută nimic. La finalul anului școlar, nu se discută de infrastructură, ci de rezultate. Atunci aflăm de procentele slabe de absovire, de perlele de la bac, râdem, și ne ducem în vacanță. 
   Ministerul Educației, însă, e într-o vacanță continuă de mai bine de un sfert de veac. Tot ce se primește în plus de la buget se duce pe salarii sau pe programe prost gestionate și pe alocuri inutile, precum „Cornul mucegăit și laptele stricat” sau „Prima tabletă, ca să-i faci poze wc-ului din fundul curții”, „Microbuzul școlar care nu pornește pentru că n-are șofer sau bani de benzină”, etc.

   Cum arată situația dezastrului la nivel județe?

   Suceava e județul cu cele mai multe școli fără autorizație sanitară (389 de școli), conform datelor preluate de pe platforma REI (Registrul Educațional Integrat - vezi aici sursa). Vrancea (300 școli), Botoșani (234 școli), Bihor (206 școli), Vaslui (205 școli - vezi harta din imagine) sunt județele care urmează în acest top rușinos. Numărul total al școlilor neautorizate sanitar poate crește, pentru că sunt unele autorizate parțial, iar despre pește 1.300 de școli de la nivel național nu există informații. Același lucru e valabil și pentru județele cu un număr mic de școli neautorizate sanitar. Și aici numărul real poate fi mai mare.

   Cele mai multe școli fără autorizație ISU, conform datelor de pe platforma REI, sunt în județele Bihor (627 școli), Suceava (587 școli), București (544 școli - datele pentru capitală sunt preluate de pe site-ul Ministerului Educației), Vaslui (500 școli) și Timiș (500 școli - vezi harta din imagine). Și numărul școlilor neautorizate de ISU poate crește, pentru că unele școli sunt autorizate parțial, iar despre altele nu există informații.

   Văzând aceste cifre, nu poți să nu te întrebi cum se poate să nu se știe nimic despre 1.335 de școli. Cu ce se ocupă Ministerul Educației, dacă habar nu are ce se întâmplă în propria ogradă? Cum să remedieze situația, dacă n-o cunoaște în întregime? Nu-i nimic, de mâine subiectul intră în adormire și va fi repus pe tapet peste un an. Iar dacă la anul situația va fi aceeași, nu va conta pentru viitorul ministru, pentru că a doua zi după începerea anului școlar, subiectul nu va mai suscita interes.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu