Pages

luni, 5 septembrie 2016

Câți turiști au vizitat județele și regiunile istorice în primele șapte luni ale anului

Topurile județelor și regiunilor istorice după numărul de turiști
   Numărul de sosiri de turiști în structurile de cazare turistică a crescut în primele șapte luni ale anului cu 11,03% față de aceeași perioadă a anului trecut, conform ultimelor date ale INS. Înnoptările de la nivel național au crescut cu doar 8,4%


Asta înseamnă că am avut mai mulți turiști, dar aceștia au petrecut mai puțin timp în structurile de cazare

   Activitatea turistică a înregistrat creșteri în ultimii trei ani în privința sosirilor de turiști (de la 4,54 milioane de sosiri în primele 7 luni ale anului 2014, la 5,31 milioane în 2015 și 5,89 milioane anul acesta - vezi tabelul din imaginea 1), dar sejurul mediu pe turist a scăzut, de la 2,33 zile pe turist în primele șapte luni ale anului 2014, la 2,31 zile în aceeași perioadă din 2015 și la 2,26 zile în primele șapte luni ale anului curent (vezi tabelul din imaginea 2).

     Această scădere a sejurului e puțin suspectă de fenomenul evazionist, mai ales dacă ținem cont de sejurul mediu de la nivel de județe. Astfel, un județ precum Sibiul e surclasat în privința sejurului mediu de județe precum Botoșani, Călărași, Giurgiu (vezi tabelul din imaginea 2). Același lucru se poate spune despre capitală, devansată, de asemenea, de cele trei județe sus-amintite. Poate că o taxare a structurilor de cazare după numărul de locuri, indiferent de numărul de turiști, ar aduce mai mulți bani la buget și ar reduce evaziunea fiscală din domeniu.

   Care au fost cele mai vizitate județe de turiști în primele șapte luni ale anului?

   Bucureștiul, Constanța, Brașovul, Mureșul și Prahova sunt județele cu cele mai multe sosiri de turiști în structurile de cazare în primele șapte luni ale anului (vezi tabelul din imaginea 1). În ceea ce privește numărul de înnoptări, topul e condus de județele Constanța (2,24 mil.), București (1,75 mil.), Brașov (1,15 mil.), Bihor (701 mii) și Vâlcea (608 mii).
   Cele mai lungi sejururi medii s-au înregistrat în Covasna (4,99 zile/turist), Ialomița (3,93 zile/turist) și Constanța (3,78 zile/turist - vezi tabelul din imaginea 2).

   Județele cele mai ocolite de turiști în primele șapte luni ale anului au fost Olt, Vaslui, Giurgiu, Călărași și Teleorman. Aceleași județe sunt în coada topului în ceea ce privește numărul de înnoptări în structurile de cazare (vezi tabelul din imaginea 1). 

   Care au fost cele mai vizitate regiuni istrorice de turiști în primele șapte luni ale anului?

   Din cele nouă regiuni istorice ale României, Transilvania conduce, atât în topul celor mai multe sosiri de turiști, cât și în privința numărului de înnoptări (1,78 milioane de sosiri și 3,48 milioane de înnoptări - vezi hărțile din imaginile 1 și 2). Muntenia (inclusiv Bucureștiul) e regiunea de pe locul doi, cu un număr de sosiri de 1,71 milioane și un număr de înnoptări de 3,11 milioane. Dobrogea e pe locul trei, cu 632 de mii de sosiri și 2,32 milioane de înnoptări în primele șapte luni ale anului (vezi hărțile din imaginile 1 și 2).

   Cele mai lungi sejururi petrecute de turiști în primele șapte luni ale anului s-au înregistrat în Dobrogea (3,66 zile/turist), Banat (2,76 zile/turist) și Crișana (2,75 zile/turist). Maramureșul, cu doar 1,72 zile/turist, e regiunea cu cel mai scurt sejur mediu (vezi hărțile din imaginile 1 și 2).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu