Pages

vineri, 9 septembrie 2016

Cât de săraci sunt românii în funcție de regiune și față de restul europenilor

Nivelul de trai din România în funcție de regiune
   Peste 32% dintre gospodăriile din România nu și-au putut achita la timp cheltuielile pentru întreținere, energie, telefonie și achitarea ratelor la împrumuturi în anul 2015

Problemele, conform analizei INS, sunt mai mari în mediul rural, unde, 34,6% din gospodării au înregistrat întârzieri la achitarea acestor cheltuieli (în mediul urban procentul a fost de 30,3% - vezi tabelul din imaginea 1).

   În 2014, conform datelor Eurostat prezentate în aceeași analiză a INS-ului, 24% din gospodăriile din România nu-și puteau achita la timp cheltuielile obligatorii (metodologia Eurostatului față de cea a INS-ului nu include cheltuielile pentru abonamentele telefonice, din această cauză procentele diferă - vezi tabelul din imaginea 2). 

   Cum arată la nivel de regiuni ale României problemele întâmpinate de gospodării în achitarea cheltuielilor?

   Dacă la nivel național, 32,2% din gospodării au înregistrat întârzieri la achitarea cheltuielilor pentru întreținere, energie, telefonie și achitarea ratelor la împrumuturi (altele decât cele ipotecare) pe parcursul anului trecut, la nivel regional există discrepanțe mari.
   În regiunea Sud-Est s-au înregistrat cele mai mari probleme ale gospodăriilor în privința achitării cheltuielilor. 42% din gospodăriile din această regiune au înregistrat întârzieri la plata acestor cheltuieli (vezi tabelul din imaginea 1). La polul opus sunt gospodăriile din regiunea Vest, cu o pondere de 22,1%

   După regiunea Sud-Est, ponderi mari ale gospodăriilor ce-au înregistrat întârzieri la plata cheltuielilor pentru întreținere, energie, telefonie și achitarea ratelor la împrumuturi (altele decât cele ipotecare) s-au înregistrat în regiunile Sud-Vest Oltenia (39,9%) și Nord-Est (39,3% - vezi tabelul din imaginea 1).

   În România anului trecut, 13,1% din gospodării nu-și permiteau menținerea unei temperaturi adecvate în locuință, 69,2% din gospodării nu-și permiteau plata unei săptămâni de vacanță și 21% din gospodării nu-și permiteau să pună pe masă o dată la două zile un preparat din carne sau pește.

   Cele mai mici probleme cu menținerea unei temperaturi adecvate în locuițe se înregistrau în regiunea Nord-Vest (7,4% din gospodării), iar cele mai mari în regiunea Centru (18,4% din gospodării). 

   În Sud-Est,  78,7% din gospodării nu-și permiteau plata unei săptămâni de vacanță, în timp ce, în București-Ilfov, procentul era de 49,9%

   Carne sau pește o dată la două zile nu-și permit să pună pe masă 23,8% din gospodăriile din Sud-Est, cu aproape jumătate mai mult decât gospodăriile din regiunea Vest, unde procentul gospodăriilor ce nu-și permit carne sau pește e de 16% (vezi tabelul din imaginea 2).
Topul statelor UE după nivelul de trai

   Ce-și permit și ce nu românii față de ceilalți europeni?

   După întârzierile la cheltuielile obligatorii ale gospodăriilor din statele UE în 2014 , conform Eurostat, ne situam pe poziția 6 din 28 de state, cu un procent de 24% din gospodării (metodologia Eurostat diferă de cea a INS, neincluzând abonamentul de telefonie - vezi tabelul din imaginea 2). Media înregistrată la nivelul celor 28 de state a fost de 13%.

   Grecia (46%), Bulgaria (35%) și Cipru (34%) sunt statele cu cele mai mari ponderi ale gospodăriilor ce-au înregistrat întârzieri la plata cheltuielilor obligatorii în 2014. La polul opus, cu cele mai mici ponderi ale gospodăriilor ce-au înregistrat întârzieri la plata cheltuielilor obligatorii, conform datelor Eurostat, sunt Austria (6%), Luxemburg (5%) și Suedia (5% - vezi tabelul din imaginea 2).

Cât de săraci sunt românii în funcție de regiune și față de restul europenilor
    41% din gospodăriile din Bulgaria nu-și permit menținerea unei temperaturi adecvate pe parcusul anului, în timp ce, doar 1% din gospodăriile din Suedia sunt în aceeași situație (vezi tabelul din imaginea 3). 
   România e pe locul 10 (12% din gospodării) în privința mărimii ponderii din gospodării ce nu-și permit menținerea unei temperaturi adecvate. Media de la nivelul UE din 2014 a fost de 10%.

   70% din gospodăriile din Croația, 69% din cele din România și 60% din cele din Ungaria nu-și permit plata unei săptămâni de vacanță
   La polul opus se află gospodăriile din Finlanda (14%), Luxemburg (13%) și Suedia (8%). Media de la nivelul UE e de 37% (vezi tabelul din imaginea 3).

   Cele mai mari ponderi ale gospodăriilor ce nu-și permit să consume carne sau pește o dată la două zile sunt în Bulgaria (40%), Ungaria (28%) și România (22%).
   Luxemburg, Danemarca și Suedia sunt statele cu cele mai mici ponderi, iar media UE a fost în 2014 de 10% din gospodării (vezi tabelul din imaginea 3).

   76% din gospodăriile din Ungaria nu pot face față unor cheltuieli neprevăzute. La noi procentul e de 52%. Suedia stă cel mai bine și la acest capitol, doar 17% din gospodării neputând face față unei cheltuieli neprevăzute. Media de la nivelul UE e de 39% (vezi tabelul din imaginea 3).

   În privința a ceea ce-și permit sau nu românii față de ceilalți europeni, ne putem „bucura” că nu mai suntem vecini de clasament cu bulgarii la majoritatea capitolelor, acest loc fiindu-ne luat de Ungaria, Croația sau Grecia. Asta nu înseamnă că noi am evoluat, ci, mai degrabă, că unii, cum e în cazul grecilor, au involuat.
   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu