Pages

vineri, 23 septembrie 2016

Cât cheltuie românii, în comparație cu ceilalți europeni, pe călătorii

Topul statelor UE după cheltuielile turiștilot
   Ieri, Eurostatul a publicat un capitol din studiul Călătoriile turistice ale europenilor”, cel referitor la cheltuielile turistice din statele membre UE pe anul 2014 (pentru 2015, datele vor fi disponibile la anul). 

   Rezultatele acestui capitol din studiu ne arată, încă odată, că suntem săraci și, în consecință, nu ne permitem să cheltuim prea mult pe călătorii
Cât aloc
   Din cele 28 de state componente ale UE, România s-a clasat pe locul 17 în privința cheltuielilor totale turistice din anul 2014, cu o sumă de 1,868 miliarde de euro (vezi tabelul din imaginea 1). Clasarea n-ar fi atât de slabă, dacă în urma noastră nu s-ar situa doar state cu o populație mult mai mică decât cea a României

   Care din turiștii europeni sunt cei mai cheltuitori și care sunt cei mai strânși la pungă?

   În 2014, turiștii din statele UE au cheltuit 403 miliarde de euro pentru călătorii. 221 de miliarde de euro au fost cheltuiți pentru călătoriile în stăinătate (55% din total - vezi tabelul 1 din imaginea 1) și 182 miliarde de euro s-au cheltuit pentru călătoriile în interiorul țărilor (45% din total).
   Pe destinații turistice, din cele 403 miliarde de euro cheltuiții pentru călătorii, 45% au mers către propriile țări, 33% către alte state UE, 7% către America, 6% către Asia, 5% către statele europene non-UE, 3% către  Africa și 1% către Oceania.

   Mai mult de un sfert din cheltuielile turiștilor din UE sunt făcute de germani (111 miliarde de euro din 403 miliarde de euro - vezi tabelul din imaginea 1). Tot turiștii germani sunt cei care au cheltuit cel mai mult pentru călătoriile în străinătate (69,5 miliarde de euro dintr-un total de 221 miliarde de euro). Cei mai naționaliști turiști sunt francezii, aceștia având cele mai mari cheltuieli alocate călătoriilor în propria țară (52,6 miliarde de euro dintr-un total de 182 miliarde de euro). 

   Turiștii români au cheltuit 1,868 miliarde euro, din care, 1,495 miliarde de euro (80%) pentru călătoriile în țară. În urma noastră sunt 11 state din UE, dar toate au o populație mult mai mică. 

   Turistul din UE alocă, în medie, 205 euro pentru o călătorie în propria țară (turistul român alocă 91 de euro) și 747 de euro pentru o călătorie în străinătate (noi alocăm 363 de euro - vezi tabelul din imaginea 1). 

   Cel mai mult alocă pentru călătoriile în propria țară alocă turiștii luxemburghezii (473 euro pe călătorie) și cel mai puțin letonii (39 euro pe călătorie). Ambele sunt state mici, dar diferențele de alocare sunt considerabile. 
   În străinătate, cei mai cheltuitori sunt francezii, aceștia alocând 986 de euro pentru o călătorie. Turiștii bulgari și sloveni sunt cei mai zgârciți atunci când călătoresc în străinătate, aceștia alocând 319 euro pentru o călătorie (vezi tabelul din imaginea 1).

   Care sunt cei mai patrioți turiști și care preferă să cheltuie bani în străinătate?

   Românii și grecii sunt turiștii cei mai patrioți. 80% din cheltuielile pentru călătoriile turiștilor conaționali se cheltuie în România. Grecii sunt la mică distanță, 78% din cheltuielile pentru călătoriile acestora sunt se duc în propria țară (vezi tabelul din imaginea 2). Luxemburghezii (99% din cheltuielile pentru călătorii sunt în străinătate), belgienii (94%) și maltezii (92%) sunt cei care pun umărul la turismul altor state. Exceptând Belgia, în celelalte două cazuri vorbim de țări mici, iar explorarea altor țări e o consecință a dimensiunii propriilor țări.

   City break - urile în străinătate (1 - 3 înnoptări) au mai mare căutare în rândul turiștilor luxemburghezi (25% din totalul cheltuielilor alocate călătoriilor), sloveni (23% ) și croați (20% - vezi tabelul din imaginea 2). Românii sunt cei mai reticenți în a cheltui banii pe acest tip de călătorie, alocând doar 1% din cheltuielile turistice.

   Cum arată topul statelor UE după cheltuielile turistice pe locuitor?

   Dacă raportăm totalul cheltuielilor turistice la populația rezidentă a României din 2014, ne rezultă o sumă medie cheltuită pentru călătoriile turistice pe locuitor de 90 euro (vezi tabelul din imaginea 3), ceea ce ne situează pe penultimul loc în UE

   În urma noastră, ca de obicei, sunt bulgarii, cu o cheltuială turistică medie pe locuitor de 80 de euro. 

   Media de la nivelul celor 28 de state e de 795 de euro pe locuitor (cheltuiala medie pe locuitor nu trebuie confundată cu cheltuiala medie pe turist, care e mai mare). Luxemburghezii și finlandezii au avut în 2014 cele mai mari cheltuieli medii turistice pe locuitor (2.686 euro, respectiv 2.404 euro - vezi tabelul din imaginea 3). 

   Surprinde nivelul mic al cheltuielilor turistice pe locuitor din state vechi membre ale UE, precum Italia (289 euro pe locuitor), Portugalia (207 euro pe locuitor) și Grecia (167 euro pe locuitor - vezi tabelul din imaginea 3).



Un comentariu: