Pages

luni, 18 iulie 2016

Cum arată topul importatorilor și exportatorilor în primul trimestru al anului și ce am importat și exportat

Ce produse a exportat și a importat România
   În primul trimestru al anului, deficitul balanței comerciale s-a ridicat la valoarea de 1,95 miliarde de euro. Față de aceeași perioadă a anului trecut, creșterea înregistrată de deficitul comercial al României e de 42% (de la 1,37 miliarde de euro la 1,95 miliarde de euro - vezi tabelul din imaginea 1).

   Importurile României din ultimii trei ani cresc într-un ritm superior celui înregistrat de exporturi. În primul trimestru al anului, față de aceeași perioadă a anului trecut, importurile au crescut cu 7,1% (de la 14,7 miliarde de euro la 15,8 miliarde de euro), în timp ce exporturile au crescut cu doar 3,6% (de la 13,38 miliarde euro la 13,86 miliarde de euro). 

   Ce a exportat și ce a importat România în primul  trimestru al anului?

Cum arată topul importatorilor și exportatorilor   Pe secțiuni de produse, în primul trimestru al anului, aproape 30% din exporturile României (4,16 miliarde de euro din 13,86 miliarde de euro  - vezi tabelul din imaginea 2) le-au constituit mașinile, aparatele și echipamentele electrice; aparate de înregistrat sau reprodus sunetul. Mijloacele și materialele de transport dețin o cotă în exporturile din primul trimestru de 17,9% (2,49 miliarde euro). Metalele comune și articolele din acestea (7,9% din exporturi) și textilele și articolele din textile (7,3% din exporturi - vezi tabelul din imaginea 2) urmează în topul produselor exportate.

   Principalele secțiuni de produse importate în primele trei luni ale anului au fost:
  • mașinile, aparatele și echipamentele electrice; aparate de înregistrat sau reprodus sunetul (27,8% din importuri; 4,39 miliarde de euro din 15,81 miliarde euro - vezi tabelul din imaginea 2);
  • produse chimice (11,2% din importuri; 1,77 miliarde de euro);
  • mijloacele și materialele de transport (10,1% din importuri; 1,6 miliarde de euro);
  • metalele comune și articolele din acestea (9,9% din importuri; 1,57 miliarde de euro).
   Ce județe conduc în topul exporturilor, cine sunt marii importatori și înregistrează cea mai dezechilibrată balanță comercială?

   Capitala (2,14 miliarde de euro), Argeșul (1,48 miliarde de euro) și Timișul (1,42 miliarde de euro - vezi tabelul din imaginea 1) sunt cei mai mari exportatori din primul trimestru al anului curent. Cei trei exportatori, luați împreună, au o cotă de peste 36% din exporturile României (5,03 miliarde de euro din 13,86 miliarde de euro).
     Cu exporturi cuprinse între 1 miliard de euro și 500 milioane de euro sunt și județele: Arad, Brașov, Sibiu, Ilfov și Prahova. 
    Județele Mehedinți (31,6 milioane de euro), Giurgiu (13,6 milioane de euro) și Gorj (11,2 milioane de euro - vezi tabelul din imaginea 1) au înregistrat cele mai mici exporturi în primul trimestru.

   Bucureștiul (4,78 miliarde de euro), Ilfovul (1,3 miliarde de euro), Timișul (1,19 miliarde de euro) și Argeșul (1,06 miliarde de euro - vezi tabelul din imagine) sunt cei mai mari importatori ai României în primul trimestru. Acești patru mari importatori dețin o cotă de aproape 53% din importurile României pe primul trimestru.
   Cu importuri cuprinse între 1 miliard de euro și 500 de milioane de euro în primele trei luni ale anului mai sunt județele: Arad, Brașov, Prahova și Sibiu.
   Cele mai mici importuri le-au înregistrat Giurgiu (28,3 milioane de euro), Mehedinți (20,9 milioane de euro) și Gorj (9,1 milioane de euro).

   29 de județe au înregistrat excedente ale balanței comerciale în primul trimestru al anului. Capitala și restul de 12 județe au înregistrat o balanță comercială deficitară

   Județele cu cele mai mari excedente ale balanței comerciale sunt: Argeș (413 milioane de euro), Timiș (227 milioane de euro), Sibiu (171 milioane de euro), Olt (144 milioane de euro) și Arad (107 milioane de euro - vezi tabelul din imaginea 1).

   Deficitul comercial înregistrat de capitală e cu 35% mai mare decât tot deficitul înregistrat la nivel național (2,64 miliarde de euro față de 1,95 miliarde de euro). Ilfovul e pe locul doi în privința mărimii deficitului înregistrat de balanța comercială (708 milioane de euro). La distanță mare, urmează județele Cluj (186 milioane euro), Prahova (129 milioane euro) și Constanța (47 milioane euro - vezi tabelul din imaginea 1)

   De remarcat faptul că deficitul balanței comerciale în București a accelerat față de anul trecut, în timp ce, în unele județe ce înregistrau excedente semnificative în anii anteriori, precum Timișul, Alba, Olt, există o tendință de diminuare a excedentului comercial.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu