Pages

luni, 11 iulie 2016

Ce pierderi și profituri au înregistrat principalele bănci în ultimii cinci ani

Topul băncilor după profiturle sau pierderile din ultimii cinci ani
   În ultimii cinci ani, sistemul bancar românesc a înregistrat o pierdere totală de 3,376 miliarde de lei. Între 2010 și 2014, pierderea ajunsese la 8,25 miliarde de lei. Profitul înregistrat anul trecut de băncile din România (4,88 miliarde de lei) a redus semnificativ pierderile ultimului cincinal (vezi tabelul din imagine).

   Băncilor din România nu le-a mers bine din 2010 încoace. Abia anul trecut situația s-a mai remediat. Primele 15 bănci din sistem (după activele deținute în 2015) au avut anul trecut profituri cumulate de 4,517 miliarde de lei, deci aproape 93% din profiturile înregistrate la nivelul sistemului bancar

  89% din pierderile înregistrate de sistemul bancar în ultimii cinci ani aparțin BCR-uluiCea mai mare bancă din sistem, ce deține 15,96% din totalul activelor bancare (conform datelor BNR), are o pierdere cumulată, între 2010 și 2015, de 3 miliarde de lei (vezi tabelul din imagine). BCR-ul e bolnavul sitemului bancar, banca pierzând în ultimii cinci ani un procent serios din cota de piață după activele deținute (de la 20,1% la finalul lui 2011, la 15,76% la finalul lui 2015).

   La polul opus se află Banca Transilvania, care a înregistrat un profit cumulat în ultimii cinci ani de 3,777 miliarde de lei. Cea mai mare parte din acest profit a fost realizat anul trecut (2,418 miliarde de lei - vezi datele din tabel). Banca Transilvania este fără îndoială vedeta sistemului din ultimii cinci ani. Dacă în 2010, cota de piață după activele deținute era de 6,2%, anul trecut, după preluarea Volksbank, banca a ajuns la o cotă de piață de 12,57%. E o chestiune de câțiva ani până când Banca Transilvania va deveni prima bancă din sitem după activele deținute.

   Șase bănci dintre cele mai mari după activele deținute (Transilvania, Raiffeisen, Unicredit, CEC Bank, ING, Citibank) n-au înregistrat nicio pierdere în ultimii cinci ani.

   Cine a pierdut și cine a câștigat cel mai mult în ultimul cincinal?

   După Banca Transilvaniabăncile mari ce au ieșit cel bine din criză (primele 15, după activele deținute în 2015) sunt: Raiffeisen Bank (profituri totale de 2,365 miliarde de lei), ING Bank (1,139 miliarde lei) și Citibank (1,004 miliarde de lei).

   Cele mai mari pierderi cumulate pe parcursul ultimului cincinal de băncile mari din sistem, după BCR, le-au înregistrat: Bancpost (pierderi cumulate de 623 milioane de lei), Banca Românească (474 milioane lei) și OTP Bank (405 milioane lei - vezi tabelul din imagine).

   În România, băncile au ieșit din criză abia anul trecut. Costul creditării nesăbuite a fost decontat doar parțial. Nivelul creditelor neperformante n-a scăzut la nivelul existent înaintea crizei, iar majoritatea acestor credite aparțin persoanelor juridice și nu persoanelor fizice. Din acest motiv, băncile sunt reticente să finanțeze economia prin împrumuturi sau linii de credit acordate firmelor de mici dimensiuni, preferând să împrumute statul sau să crediteze consumul populației. Suntem în situația în care, deși există un surplus de bani, aceștia nu circulă decât în buzunarele băncilor, firmelor mari, ale populației și ale statului. Firmele mici și mijlocii, ce constituie principalul angajator din economie, sunt ocolite de bănci, iar consecințele negative vor apărea în scurt timp dacă situația nu se schimbă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu