Pages

duminică, 29 mai 2016

Suntem în campanie?!

Cea mai plictisitoare campanie electorală
   Aproape a trecut campania și tot ce ce-am înțeles din ea e că la votul de peste o săptămână vor ieși cea mai mare parte din actualii edili rămași încă în libertate. Ba chiar, s-ar putea ca unii de la beci să fie aleși, pentru că în România nu doar dezinfectanții din spitale sunt diluați, ci și lupta contra corupției.
Nimănui nu-i mai pasă cine iese. Singura condiție pentru ca actualii primari să mai prindă un mandat n-a constat în buna administrare de pâna acum a unei primării, ci în buna înțelegere a procurorilor DNA. Dacă nu te-a săltat DNA-ul și candidezi pentru încă un mandat, atunci sigur vei câștiga acel mandat, chiar dacă în ultimii patru ani ai fost un dezastru în materie de administrare.
   La televiziuni a existat doar o campanie Hexi Pharma. Lumea cunoaște mult mai în amănunte despre viața personală a lui Dan Dondrea, decât cine candidează la primăria localității de reședință. Apropo, știe cineva cine-s candidații PNL la sectoarele din București? Dar la Constanța, Iași, Baia Mare, Piatra Neamț? Dacă e un partid care n-a existat în această campanie, atunci acesta e PNL-ul. Bătaia de joc de la primăria generală a capitalei a făcut candidaturile la celelalte primării din țară să fie invizibile. Alinutza și Vasilică sunt orice, dar numai conducători de partid nu. Prevăd un dezastru pentru partid la primăriile ce au posturi vacantate de DNA.

   La capitală, dacă nu se întâmplă ceva concret pe partea dreaptă, în sensul unei alianțe, vom avea o primăriță. Bucureștiul va deveni astfel o anexă a Voluntariului. Nu poți să acuzi bucureștenii c-o vor vota pe Firea, atâta timp cât Nicușor Dan îi ia în balon cu catastrofa cu accent franțuzesc de la sectorul 1. E jenant să pui să candideze o persoană care, deși stă de ani buni prin București, n-a reușit să treacă de nivelul unui copil de grădiniță în materie de limbă română.
   PNL-ul a reușit performanța să-și tragă patru gloanțe în picior încă înainte de alegeri. Modul cum s-au succedat candidaturile lui Bușoi, Orban, Munteanu și Predoiu echivalează cu patru flegme primite de bucureștean direct în față de la PNL. Urmează răspunsul bucureșteanului la vot. Dacă Predoiu nu se retrage, anunțându-și sprijinul pentru Nicușor Dan, și PNL-ul ia la capitală între 5% și 10%, efectul va fi devastator, nu acum, că nu avem două tururi, ci la toamnă, la parlamentare.

   În provincie nu vom avea surprize pe posturile de primari în niciun oraș mare. Mobilizarea partidelor va face diferența în consilii. Dacă actualii edili sunt avantajați de alegerile într-un singur tur, adevărata bătălie se va da în consilii. În consilii se va vedea cum stau partidele pe teren, ca structură. Cu toate problemele penale ale PSD, acest partid e singurul care s-a comportat ca atare în campanie. Dacă nu se lasă cu o ploaie de arestări în ultima săptămână, PSD-ul va obține la nivel național un scor mult mai bun decât PNL-ul.

   Trebuie să ne bucurăm că se încheie campania electorală peste o săptămână, pentru că riscam să murim de plictiseală. Nu știu dacă vom scăpa teferi la campania din toamnă, dar putem spera că da. Speranța moare oricum ultima, după Dan Condrea, Daenerys Targaryen și noile campanii electorale mioririce.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu