Pages

miercuri, 4 mai 2016

Ce sume au primit de la UE anul trecut administrațiile locale din județul tău

Topul administrațiilor locale după sumele primite de la UE
   5,34 miliarde de lei e suma totală pe care administrațiile locale din România le-au primit de la UE anul trecut, conform situațiilor publicate de Direcția pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Prin administrații locale înțelegem consilii județene, primării de municipii, orașe și comune. Suma reprezintă 8,7% din totalul veniturilor încasate de administrațiile locale în 2015 (veniturile totale ale administrațiilor locale au fost de 61,46 miliarde lei - vezi tabelul din imaginea 1).

   Ce județe conduc în topul sumelor primite de la UE în 2015?

   La nivel de județe, cele mai mari sume atrase de administrațiile locale de la UE le-au încasat administrațiile locale din județele: Bihor (362 mil. lei), Hunedoara (279 mil. lei), Prahova (278 mil. lei), Dolj (258 mil. lei), Constanța (255 mil. lei), Iași (251 mil. lei) și Vaslui (235 mil. lei - vezi situația detaliată în tabelul din imaginea 1).
   Giurgiu (69 mil. lei), Brăila (67 mil. lei), Galați (59 mil. lei), Gorj (49 mil. lei), Neamț (46 mil. lei), București (32 mil. lei) și Ialomița (27 mil. lei) sunt județele ale căror administrații locale au atras cele mai mici sume de la UE.
   Capitala, cu cele șapte primării (6 de sector și primăria generală) a atras sume de la UE de doar 0,4% din veniturile totale (32 de milioane de lei dintr-un total al veniturilor de 8,07 miliarde lei - vezi situația detaliată pe sectoare în imaginea 1).

   Ce consilii județene și primării de reședință de județ au atras cele mai multe sume de la UE în 2015?
Ce sume au primit de la UE administrațiile locale
   Cele 41 de consilii județene au încasat anul trecut 1,42 de miliarde de lei în contul sumelor primite de le UE. Suma reprezintă 11,7% din totalul veniturilor la bugetele acestor administrații (totalul veniturilor a fost de 12,45 miliarde de lei - vezi tabelul din imaginea 2).
   Cele mai mari sume primite de la UE le-au încasat consiliile județene din Hunedoara (150 mil. lei), Vâlcea (136 mil. lei), Constanța (104 mil. lei), Bihor (78 mil. lei) și Iași (77 mil. lei). Sumele primite de la UE sunt o importantă sursă pentru bugetele consiliilor județene. În Hunedoara, de exemplu, sumele primite anul trecut reprezintă 33% din totalul veniturilor încasate la bugetul consiliului județean (150 de milioane din 450 de milioane - vezi tabelul din imaginea 2).
   La polul opus, cu cele mai mici sume primite de la UE, au fost consiliile județene din Bacău, Olt, Galați, Ialomița și Brașov (sub 10 milioane de lei pentru fiecare).

   La nivel de primării de reședință de județ, cele mai mari sume s-au încasat în Oradea, Ploiești, Iași, Craiova și Timișoara (vezi situația detaliată pe reședințe în imaginea 2). Primăria Municipiului Oradea, campioana la sumele primite, și-a rotunjit veniturile la buget cu 194 milioane de lei (24% din veniturile totale de 805 milioane de lei). Mai trebuie spus că, în cazul județului Ilfov, am ales ca primărie de referință, chiar dacă nu e reședință de județ, Primăria Orașului Voluntari. 
   Primăria Piatra Neamț a reușit performanța să dea bani înapoi, încheind anul pe minus la capitolul de de sume primite de la UE. 16 primării de municipii reședință de județ au atras sume mai mici de 10 milioane de lei, ceea ce ne arată o incapacitate a acestor administrații de a derula proiecte cu finanțare de la UE (vezi situația în detaliu în imaginea 2).

   Ce primării de comune au primit cele mai mari sume de la UE la nivel național și județean ?

Topul primăriilor de comună după sumele primite de le UE   Toate primăriile  de comune din România au primit de la UE anul trecut o sumă totală de 1,89 miliarde de lei (10,5% din veniturile totale de 18,05 miliarde de lei - vezi tabelele din imaginea 3). La nivel național, cele mai mari sume le-au primit primăriile de comune din județele Dolj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Sălaj și Cluj. 
   Codașele la încasările de sume de la UE au fost primăriile de comune din județele Botoșani, Prahova, Ialomița, Gorj și Brăila (vezi tabelele din imaginea 3).

   La nivel de județe, fruntașele la încasări de sume de la UE au fost primăriile comunelor Cumpăna (județul Constanța - 18,4 mil. lei), Carpen (județul Dolj - 16,8 mil. lei), Malu (județul Giurgiu - 15,2 mil. lei), Podu Turcului (județul Bacău - 13,2 mil. lei) și Sâg (județul Sălaj - 11,8 mil. lei - vezi situația detaliată pe județe în imaginea 3).

   Dintre cele trei tipuri de administrații locale analizate (consilii județene, primării de reședință de județ și primării de comune), cele mai performante au fost consiliile județene, 11,7% din veniturile totale ale acestora reprezentând sume primite de la UE. 
   Primăriile de comune din România au primit de la UE sume echivalente cu 10,5% din totalul veniturilor. 
    Cele mai slabe preformanțe le-au înregistrat primăriile de municipii reședință de județ, acestea primind de la UE sume echivalente cu 8,7% din veniturile totale (1,2 miliarde de lei dintr-un total al veniturilor de 13,85 miliarde de lei - vezi datele din imaginea 2). Dacă includem în ecuație Bucureștiul, care este reședința județului Ilfov, și scoatem primăria Voluntari, atunci procentul de sume încasate de la UE în totalul veniturilor scade la 5,6% (1,2 miliarde de lei dintr-un total al veniturilor de 21,7 miliarde lei).
   A patra categorie de administrații locale, neluată în discuție, reprezentată de primăriile de municipii nereședință de județ și primăriile de orașe, a primit anul trecut sume de la UE totalizând 820 milioane lei (incluzând aici și Voluntariul). Aceasta reprezintă 8,9% din totalul veniturilor la bugetele primăriilor de 9,26 miliarde lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu