Pages

marți, 16 februarie 2016

Unde sunt cei mai îndatorați și cei mai economi români

Care sunt cele mai îndatorate și cele mai econoame județe
   Un bucureștean reușește să pună bani deoparte, la bancă, de 11 ori mai mult decât un giurgiuvean, conform ultimelor date ale depozitelor și creditelor populației la nivel teritorial, furnizate de BNR. În luna decembrie a anului trecut, soldul creditelor acordate populației a ajuns la 108 miliarde lei, în creștere față de anii anteriori (vezi tabelul din imagine).
Depozitele populației au ajuns la valoarea de 147,7 miliarde lei, de asemenea, în creștere față de ani anteriori.

   Care sunt cele mai îndatorate și cele mai econoame județe?

   Bucureștiul și Ilfovul (BNR-ul le ia împreună în această statistică) dețin o pondere de aproape 35% din totalul creditelor în valută și în lei de la nivel național (37,5 miliarde lei din 108 miliarde de lei). Tot 35% e cota deținută de București și Ilfov în totalul depozitelor populației (51,7 miliarde lei din 147,7 miliarde de lei). După București și Ilfov, în topul creditelor acordate populației urmează Clujul și Timișul cu 5,7, respectiv 5,2 miliarde lei. Harghita, Giurgiu și Covasna sunt județele cu cele mai mici cote deținute în totalul creditelor acordate populației (vezi tabelul din imagine).
   Tot după București-Ilfov, în topul județelor cu cele mai mari depozite totale ale populației, sunt județele Cluj și Constanța, cu 7,5, respectiv  6,3 miliarde de lei. La polul opus, județele cu cele mai mici depozite totale ale populației sunt Covasna, Călărași și Giurgiu, cu valori de sub 860 milioane lei (vezi tabelul din imagine).

   Ce județe conduc în topul creditelor și depozitelor pe cap de locuitor?

   Dacă raportăm totalul creditelor și al depozitelor la populația rezidentă din 2015, ne rezultă că bucureștenii și ilfovenii conduc atât în privința creditelor pe cap de locuitor, cât și în privința depozitelor pe cap de locuitor. Un bucureștean are credite de aproape nouă ori ori mai mari decât un harghitean (16, 4 mii lei față de 1,8 mii lei). Același bucureștean are economii la bancă de 11 ori mai mari decât un giurgiuvean (22,6 mii lei față de 2 mii lei).
   În topul celor mai îndatorați români mai sunt clujenii (8,1 mii lei credite pe locuitor), timișorenii (7,5 mii lei) și constănțenii (7 mii lei). Locuitorii din Călărași, Teleorman, Giurgiu și Harghita au cele mai mici credite pe cap de locuitor (sub 2 mii lei - vezi tabelul din imagine).
   Cei mai economi români după bucureșteni și ilfoveni sunt clujenii (10,7 mii lei depozite), constănțenii (9,2 mii lei) și brașovenii (8,4 mii lei). În Călărași, Botoșani, Teleorman și Giurgiu locuitorii economisesc cel mai puțin (cu depozite pe cap de locuitor mai mici de 2,8 mii lei - vezi tabelul din imagine).
   Economisirea netă a populației în relația cu băncile ne arată un alt top. După bucureșteni și ilfoveni (cu o economisire netă pe cap de locuitor de 6,2 mii lei) , urmează nemțenii (2,8 mii lei), harghitenii (2,7 mii lei) și  apoi clujenii (2,6 mii lei). Iașul e singurul județ în care depozitele populației la bănci sunt mai mici decât creditele contractate, conducând astfel la o economisire netă negativă pe cap de locuitor (- 62 lei). Cu economisiri nete pe cap de locuitor mici sunt județele Timiș (392 lei), Giurgiu (91 lei) și Mehedinți (65 lei - vezi tabelul din imagine).

   Față de lunile decembrie din anii anteriori, soldul economisirii nete a populației în relația cu băncile a crescut de la 27,6 miliarde de lei, în 2013, la 36,7 mileiarde de lei, în 2014, și la 39,6 miliarde de lei, la finalul anului trecut. Românii pun mai mulți bani deoparte, dar nivelul actual al dobânzilor nu stimulează economisirea. O continuare a trendului de reducere a dobânzilor la depozite va conduce la o scădere a apetitului populației pentru economisire prin intermediul produselor bancare. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu