Pages

duminică, 14 februarie 2016

Alegerile la primăria capitalei - Ghidul pentru stat acasă

De ce să nu votezi pe nimeni la Primăria București
   Crin Halaicu și Viorel Lis sunt doar două exemple că bucureștenii au ratat o bună ocazie să stea acasă în ziua alegerilor. Vă imaginați cu ce elan civic au mers bucureștenii în noiembrie 1998 să-l aleagă pe post de primar pe Viorel Lis, ocupantul postului de primar interimar la acea dată, după ce Victor Ciorbea a renunțat la post.
Cum cine e Viorel Lis? E moșul ăla senil, căruia îi mănâncă păcănelele pensia în primele zile ale lunii. E clar că, în materie de alegere a edililor, bucureștenii sunt nu doar ... să le zicem, surprinzători, dar și loviți de sindromul Stockholm, altfel nu se explică realegerea lui Vanghelie și Onțanu de-atâtea ori, că nici ei nu mai știu câte mandate au. Și totuși, ce poți face pe 5 iunie, dacă ești bucureștean, în afară să mergi la un grătar cu prietenii?
    Poți, dacă ai de gând s-o votezi pe Gabi Firea, alias mama eroină a nației din Voluntari, să te apuci să iei lecții de croșetat. În felul acesta, la finalul zilei de alegeri, vei fi învățat cum e să-ți prinzi degetele între andrele, iar Firea va fi învățat că viața înseamnă mult mai mult decât să-i faci urmași lui Pandele. La numărarea voturilor, amândoi veți fi cu degetele blocate într-o treabă croșetată fără prea mult talent.
   Dacă îți trece prin cap să-l votezi pe Bușoi sau Bușoa, cum îi spun prietenii, gândește-te că îl privezi de plăcerea de a-și reface doctoratul. Da, Bușoa a uitat să pună ghilimele când cita din Marea Doamnă a ONG-urilor din România - Alina Mungiu Pippidi. Dacă nu-l votezi, va avea vreo patru ani la dispoziție să pună ghilimele, timp suficient cât să-și mai facă un doctorat a cărui temă să fie folosirea ghilimelelor.
   Pe 5 iunie, decât să mergi la vot să pui ștampila pe Băsescu, dacă va candida, mai bine studiază flotabilitatea cuburilor de ghiață într-un pahar de whisky. Gândește-te cât de câștigat erai dacă făceai asta în anul 2000, apoi în 2004, în primăvară și toamnă, și în 2009. Nu numai că deveneai expert în principiul lui Arhimede aplicat unei licori bahice, dar scăpai de Nuți, de EBA, de Blejnar, de Boc, de o bună parte a viermușilor politici ce ți-au nenorocit creierii din 2000 încoace.
   Nicușor Dan, acest apărător al Bucureștiului de sine însuși, ne va face din capitală un muzeu în aer liber, în care toate maghernițele vor fi salvate de la distrugere. În afară de a salva maghernițe cu orice preț, și de a face slalom cu bicileta printre mașinile parcate aiurea pe trotuare, nu vei câștiga nimic în plus. Nicușor, de când ne-a răsărit în peisaj de sub bagheta aceleiași Mari Doamne - Alina Mungiu Pippidi, nu a lăsat nimic să-i scape în materie de școli, grădinițe, termoficare, știți, lucruri de astea minore în comparație cu „clădirile istorice”.
   În ziua alegerilor, ai posibilitatea să alegi. Poți să alegi să votezi ceea ce-ți aruncă pe gât partidele de facto, sau cele vopsite sub titulatura de ONG-uri, sau poți face un lucru mult mai folositor, adică să râgâi mici. Eu cred că voi alege micii. Prefer să aleg o indigestie de-o zi în locul uneia de patru ani. Măcar așa, nu mi-ar mai da târcoale auto-reproșul - Cum dracu`de l-am votat pe idiotul ăsta?!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu