Pages

luni, 25 ianuarie 2016

Topul județelor după mașinile de fițe

Topul județelor după mașinile de fițe
   La sfârșitul anului ce s-a încheiat, în România erau înmatriculate 5,153 milioane de autoturisme (conform statisticii Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor). Din cele peste 5 milioane de autorturisme, 949 aparțineau unor mărci exclusiviste.
   La nivel național, existau 264 de autoturisme ce aparțineau mărcii Bentley, 179 aparțineau mărcii Ferrari, 75 aparțineau mărcii Aston Martin, 2 aparțineau mărcii Bugatti, 5 aparțineau mărcii McLaren, 17 aparțineau măcii Mybach, 113 aparțineau mărcii Rolls Royce, 248 aparțineau mărcii Maserati și 46 aparțineau mărcii Lamborghini (vezi tabelul din imagine).

   Cine conduce în topul mașinilor de fițe?

   Bucureștiul este liderul de necontestat în privința autoturismelor ce aparțin celor 9 mărci exclusiviste enumerate mai sus. Din cele 949 de autoturisme, 558 erau înmatriculate în capitală, asta înseamnând 58,8% din totalul mașinilor de fițe (vezi datele din tabel). Cele mai multe dintre autoturismele de lux înmatricuate în capitală aparțin mărcilor Bentley (149 autoturisme), Maserati (136 autoturisme) și Ferrari (99 autoturisme). După București, în topul județelor după numărul de autoturisme ce aparțin unor mărci exclusiviste urmează Ilfovul, cu 56 de autoturisme, Constanța, cu de 39 autoturisme, Timișul, cu 24 de autoturisme, Clujul, cu 22 de autoturisme și Brașovul, cu 20 de autoturisme. Dacă în Ilfov, Constanța și Timiș, ordinea primelor trei mărci de lux este aceeași ca și în capitală, respectiv Bentley, Maserati și Ferrari, în Cluj, marca Ferrari e pe primul loc, urmată la egalitate de celelalte două mărci, iar în Brașov, marca Bentley e urmată de Ferrari și Aston Martin.
   Județele fără niciun autoturism de fițe sunt Botoșaniul și Vasluiul. În cazul acestor județe legătura între dezvoltarea economică per ansamblu și apetența pentru mărci de lux e directă și proporțională. Nu același lucru se poate spune despre județe precum Tulcea (5 autoturisme), Mehedinți (4 autoturisme) și Ialomița (3 autoturisme), județe ce nu diferă cu mult de nivelul de dezvoltare a Vasluiului și Botoșaniului. Surprinde clasarea bună a județului Olt (10 autoturisme de lux - vezi tabelul din imagine), care surclasează județe mai bogate precum Bihor, Galați, Alba.
   Topul mașinilor de fițe în funcție de regiunea de dezvoltare e condus de regiunea București-Ilfov, cu 64,7% din totalul autoturismelor de lux de la nivel național (614 autoturisme din 949 - vezi tabelul din imagine). Pe locul doi, cu 6,53% din totalul mașinilor de fițe, se situează regiunea Sud-Est (un total de 62 de autoturisme). Pe locurile 3, 4 și 6 se află regiunile Centru, cu un total de 54 de autoturisme (5,69%), Sud-Muntenia, cu 49 de autoturisme (5,16 %) și Nord-Vest, cu un total de 48 de autoturisme de lux (5,06%). Pe ultimile trei locuri se află regiunile Vest, cu de 43 autoturisme de fițe (4,53%), Nord-Est, cu 36 de autoturisme (3,79%) și Sud-Vest Oltenia, cu 34 de autoturisme (3,58%).

   Topul ne arată că între capitală și restul țării este o discrepață mare în materie de fițe. Concentrarea celor mai multe autoturisme ce aparțin unor mărci exclusiviste în capitală este explicabilă până la un punct, asta deoarece, în materie de dezvoltare economică și de venituri ale populației diferențele între capitală și alte regiuni, precum Vest, Nord-Vest și Centru nu sunt la fel de mari.

Vezi și Topul județelor cu cele mai multe rable

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu