Pages

joi, 21 ianuarie 2016

Divergent

Planul lui Putin de a stopa ieftinirea petrolului a dat greș
   Cum încadrezi Rusia? E în Europa, dar e și-n Asia. Ca apucături, nu e din Europa, dar nu e nici din Asia. E o țară bogată în resurse, cu oameni săraci și miliardari, cu o economie pusă pe butuci de prețul hidrocarburilor, dar și cu mușchi umflați în lupta cu desculții din Orientul Mijlociu.
E condusă de un țar, ce se numește președinte, și care se alternează la putere, din motive de imagine, cu un premier ce mimează că ar conduce un guvern. Culmea e că premierul e ales pe același calapod ca și țarul, niciun centimentru în plus, de parcă s-ar face economie la constumele de președinte sau premier. Rusia e țara în care moscovitul cu bodyguarzi atașați la poarta vilei în stil Ermitaj coexistă cu iacutul, a cărui iurtă are atașați doar reni. E, de asemenea, țara ce-a dat lumii, pe lângă valori precum Ceaikovski, Malevici, Gogol, și un bun procent din idioții de pe You Tube. Asta e Rusia. Dacă ar fi un personaj de film, ar juca în rolul principal din Divergent.
   Din noiembrie, Țarul Putin a devenit un fel de erou al occidentului. El e cel ce se bate cu derbedeii fundamentaliști. Lumea occidentală, exasperată de nevolnicia propriilor lideri, a ales să admire piticul cu Suhoiul mare. El e cel mai mare pitic din lume. Nu mai contează ce-a făcut în Ucraina, contează că-i dă o smetie jihadistului John. E mult mai mult decât face Obama, cu discursurile sale spilcuite, sau senila Brandemburgului, cu politica ușilor deschise, actualmente bine zăvorâte, după ce-a dat năvală tot Orientul Mijlociu, sau ce face clovnul de la Elysee, cu închiderea francezilor în propriile case.
   După două luni de la luatul la trântă cu teroriștii, rezultatele întârzie să apară. Dacă Putin s-a dus în Siria ca să rupă pisica petrolului prea ieftin, n-a reușit. Din noiembrie, barilul de petrol a scăzut de la 49 de dolari, la 27,8 (vezi cotația din imagine). N-a reușit nici să oprească hemoragia rublei. Tot din noiembrie, rubla a căzut de la 64,4 ruble pentru un dolar, la 84,5 ruble pentru un dolar. Rusul de rând s-a trezit cu un salariu înjumătățit ca valoare față de luna iulie a anului 2014 (vezi cotațiile din imagine). Economia rusă se îndreaptă spre un dezastru și nicio escadrilă de Suhoiuri nu e în stare s-o oprească din drumul spre prăpastie. Atunci, de ce dracu`o face Putin pe salvatorul occidentului?
   Teoria manipulării maselor spune că o modalitate eficientă de a reduce fricțiunile interne e să le orientezi către un dușman exterior. Rusului de rând, nu celui cu bodyguarzi sau cel cu reni, ci, celui ce primește un salariu, din care speră să-și facă concediul la greci, era pe cale să-i vină idei de răzvrătire când și-a calculat ultima dată salariul în altă valută. Acum, după ce Mama Rusie e cu bâta în mână căutând teroriști prin Siria și Irak, rusul de rând simte că are de ce să-și sacrifice concediul la greci. Are impresia că e chemat încă odată la luptă, să scoată Europa din rahat, după ce-a scăpat-o de Napoleon și de Hitler.
   Putin și-a calculat greșit pașii crezând că bombardarea rafinăriilor și a conductelor de petrol aflate în mâna ISIS va rezolva problema petrolului ieftin. Alternativa la petrolul ISIS e petrolul Iranian, tot ieftin, iar Iranul nu va scumpi petrolul pentru că vrea să vadă Arabia Saudită cum se sufocă economic. Economia Rusiei se sufocă, iar, în curând, va urma și rusul de rând, pentru că problema petrolului prea ieftin trebuia rezolvată în urmă cu cel puțin un deceniu, prin diversificarea economiei ruse, și nu cum se întâmplă în prezent, prin bombardarea competiției, fie ea și teroristă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu