Pages

joi, 14 ianuarie 2016

Ce ne facem cu primarii care habar n-au de ce buget dispun? Studiu de caz: Nicolae Robu - primarul Timișoarei

Ce ne facem cu primarii care habar n-au de ce buget dispun?
  D-l Nicolae Robu, actualul primar al orașului de pe Bega, explica oarecum iritat că palmierii achiziționați pentru înfrumusețarea Timișoarei au costat vreo cinci mii de euro - sumă infimă atunci când ai un buget de APROAPE 300 MILIOANE DE EURO. Stop! Aproape 300 milioane de euro? Asta înseamnă aproape 1,3335 miliarde de lei la cursul mediu de anul trecut, când, conform BNR, un euro a fost echivalent cu 4,4450 lei.

   Cât e bugetul anual al primăriei orașului Timișoara?

   Dacă veți intra pe site-ul primăriei nu veți găsi decât propunerile, aprobările și rectificările de buget de pe parcursul anului (sumele sunt trecute în tabelul din imagine). Nicăieri nu veți găsi execuțiile bugetare. Deci nu veți putea afla ce venituri și ce cheltuieli exacte are municipiul anual, ci părerile unora despre veniturile ce le vor încasa și cheltuielile pe care le vor face pe parcursul anului. La finalul anului, când se trage linie, execuția bugetului nu mai apare. Totuși, dacă vrei să știi câți bani încasează Primăria Timișoara, atunci trebuie să luați situațiile de la Direcția de Politici Fiscale și Bugetare Locale din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Aici sunt centralizate execuțiile bugetare ale tuturor primăriilor din țară și ale consiliilor județene.
   Dacă studiem situațiile din anii anteriori, veniturile cele mai mari la bugetul municipiului Timișoara  s-au înregistrat în 2013, deci în mandatul d-lui Robu, când s-au ridicat la valoarea de 800,5 milioane de lei, adică 181,2 milioane de euro, la cursul mediu BNR din acel an (vezi tabelul din imagine). În 2014, veniturile totale încasate la bugetul Primăriei Timișoara au fost de 790,9 mil. lei, adică 177,9 milioane euro. Distanţa de la 170 - 180 milioane euro până la „aproape 300 milioane euro” e considerabilă. Nu și în capul d-lui Nicolae Robu, care își umflă bugetul cu vreo 120 milioane de euro. Sunt două explicații în acest caz: fie habar n-are de ce buget dispune, fie și-l umflă ca să zică că are cu ce.

   De ce-și umflă anual bugetul Primăria Timișoara în propunerea și rectificările de buget, iar la final execuția ne arată venituri mai mici cu 20%?

   An de an, propunerea de buget a Primăriei Timișoara cuprinde venituri totale cu 20% mai mari decât în realitate. Dar chiar și așa, toate propunerile de venituri la buget din 2008 încoace nu au depășit valoarea de 247 milioane de euro (în 2014), cifră ce nu se poate numi „aproape 300 milioane de euro” (vezi tabelul din imagine). Propunerea cea mai apropiată de realitate a fost în anul 2011, când veniturile reale la bugetul primăriei au reprezentat 89% din cele propuse a se realiza. În anii 2013 și 2014, veniturile efective au fost cu 25%, respectiv 27% mai mici decât cele din propunerea inițială și rectificările ulterioare de pe parcursul anului . 
   În 2013, bugetul Timișoarei prevedea venituri de 1,077 miliarde lei (244 milioane euro), iar la final, execuția bugetară a arătat venituri de 800,5 milioane lei (181 milioane euro). În 2014, veniturile estimate erau de 1,096 miliarde lei (247 milioane euro), dar la execuția bugetului au rezultat venituri de 790,9 milioane lei (177,9 milioane euro - vezi tabelul din imagine). Anul care tocmai s-a încheiat, veniturile estimate erau de 1,05 miliarde lei (236 milioane euro). Încă nu am aflat cifrele execuției bugetare, dar e greu de crezut că vor depăși suma de 870 milioane lei, ceea ce ar însemna 196 milioane euro. Atunci, de unde scoate Robu cifra de „aproape 300 milioane euro”? E un mister din ciclul Misterele Timișoarei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu