Pages

luni, 21 septembrie 2015

Harta și bugetele primarilor penali

Bugetele primarilor săltați de DNA
   La aproape 9,5 miliarde de lei se ridică veniturile cumulate la bugetele primăriilor din 2014 ale căror primari au făcut cunoștință cu Beciul Domnesc. Conform Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în urma execuțiilor bugetare din 2014 de la nivel local (toate primăriile și consilii le județene) veniturile totale ale administrațiilor locale au fost de 53,67 miliarde de lei.
Deci, 17,7% din veniturile la bugetele locale de la nivelul întregii țări aparțin primăriilor de reședințe de județ (și sectoarele capitalei) conduse de edili ce au fost reținuți, sau arestați, sau, și reținuți, și arestați, pentru fapte de corupție. Numărul primarilor ar fi fost mai mare dacă s-ar fi luat în considerare și edilii cu dosare penale deschise, dar care n-au fost reținuți sau arestați.
   De departe, cea mai bogată primărie, conform execuției bugetare din 2014, este Primăria Municipiului București, condusă de Sorin Oprescu. 3,39 mld. lei reprezintă veniturile încasate de primărie în 2014 (vezi datele din imagine). Aceasta înseamnă aproximativ 764 milioane de euro, la cursul mediu al anului trecut. Pe locul doi, la o distanță considerabilă, se află primăria sectorului 1, condusă de Andrei Chiliman, cu venituri totale la buget, în 2014, de 1,09 miliarde de lei (246 milioane de euro). Primăria sectorului 1 este a doua primărie din țară după veniturile încasate la buget anul trecut (vezi aici topul primăriilor după buget). Top 3 este completat de primăria Iași, care, cu venituri de 717,3 milioane de lei pe anul trecut, surclasează primării precum Brașovul și Constanța (vezi datele din imagine). Dl Nichita avea destul buget cât să suplimenteze supraveghetorii amantei. 
   Cele mai sărace primării reședință de județ ale căror edili au vizitat Beciul Domnesc sunt Miercurea Ciuc (109,3 mil. lei venituri în 2014), condusă de Raduly Robert Kalman, Tulcea (168,8 mil. lei - vezi datele din imagine), condusă de Constantin Hogea și Piatra Neamț (204,3 mil. lei), condusă, în cea mai mare parte a lui 2014, de Gheorghe Ștefan (actualmente a demisionat din funcție). Trebuie spus că, în cazul primăriei Buzău, edilul Constantin Bășcodeală nu a apucat anul 2014. În 2013, veniturile la buget ale primăriei Buzău au fost de 267,3 mil. lei, mai mici decât cele realizate în 2014, când au totalizat 304,8 mil. lei (vezi datele din imagine).
   O parte din edili sunt suspendați (Gheorghe Nichita, Tudor Pendiuc, Andrei Chiliman, Marian Vanghelie), o parte au demisionat (Radu Mazăre, Gheorghe Ștefan, Constantin Boșcodeală), unii sunt condamnați (Gabriel Boriga, Constantin Boșcodeală), alții sunt în stare de arest și suspendați din funcție (Minel Prina, Iulian Bădescu, Constantin Hogea, Sorin Oprescu), iar restul s-au întors la muncă (Gheorghe Scripcaru, Romeo Stavarache, Raduly Robert Kalman). Toate primările reședințelor de județ din țară și cele ale Bucureștiului au avut în 2014 venituri cumulate la buget de aproape 20,2 mld. lei. Primăriile edililor ce au vizitat Beciul Domnesc au încasat venituri totale la buget de 9,5 mld. lei. Deci 47% din veniturile la bugetele primăriilor reședință de județ și a primăriilor capitalei sunt sub semnătura unor edili cu probleme penale, conform DNA. Procentul poate fi mai mare dacă am lua în calcul și edilii cu dosare penale care încă n-au făcut cunoștință cu Beciul Domnesc. Administrația din România se împarte în două: cei ce au vizitat Beciul Domnesc și cei ce n-au vizitat, încă, Beciul Domnesc. Niciuneia dintre categorii nu-i este garantat că nu va vizita, sau nu va mai vizita, Beciul Domnesc, în viitorul apropiat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu