Pages

joi, 27 august 2015

Întrebări în cazul falimentului Astra Asigurări

Cât de complicate sunt ițele dosarului  de faliment Astra Asigurări
   Nu mai încape îndoială că în cazul „omului de afaceri” Dan Adamescu destinul l-a urcat mult prea multe trepte pe scara business-ului aparent onorabil, pentru ca în vârf să-i dea un șut în fund și să-l întrebe candid de ce se grăbește.
Ceea ce e curios în cazul acestui faliment, trâmbițat de un personaj ce se învârte în cercurile financiare de prea multă vreme pentru a nu fi bănuit de epoleți, e că de mai bine de un an, compania nu și-a îmbunătățit situația cu nimic, dar Autoritatea de Supraveghere Financiară a permis derularea activității la parametri normali, nelimitând în nici un fel, ba, din contră, sporind numărul de păgubiți. Deși a fost pusă sub procedura de redresare financiară, de care s-a ocupat una din cele patru mari firme de audit, în cazul nostru KPMG, compania s-a îndreptat cu pași constanți spre faliment, nu înainte să ia cu ea câteva milioane de păgubiți, pentru că, ce să vezi, omul de rând care-și face RCA nu stă să analizeze rezultatele financiare ale unei comnpanii. Declararea falimentului a venit „la țanc” cu ordonanța care limitează despăgubirile la 100 mii de euro. Statul parcă a vrut prin acestă ordonanță să-și tragă un glonț în picior, companiile de stat și unele structuri având contracte multe și de valori mari cu Astra Asigurări.
   În lumea auditului există patru călăreți mari: PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young și Deloitte Touche Tohmatsu. La noi există ăștia patru și ... SOCCEC SRL. Cine e SOCCEC SRL? E auditorul situațiilor financiare ale Astra Asigurări din 2007 până în 2012. Sub ochiul vigilent al celui de-al cincilea din Big Four și cu clemență de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, Astra Asigurări a urcat treptele succesului până a obosit. De pe culmile succesului s-a uitat în jos și nu a mai văzut neantul. Din 2013 l-a luat ca auditor. Ghinion. Tot succesul văzut de SOCCER SRL a dat pe-afară și n-a mai rămas nimic în oală. Conducerea companiei a venit cu un plan „măreț” de redresare înainte de a fi luați sub aripa KPMG.  Astra a început să facă demersuri să cumpere subsidiara grupului francez AXA. AXA Asigurări din România era pe pierdere din 2007 încoace, iar în ultimii ani pierderile ajunseseră la 43 mil. lei în 2012 și 46 mil. lei în 2013. Anul trecut a încheiat cu o pierdere de 34 mil. lei. Pe lângă achiziția/fuziune, acționariatul Astra promitea să vină cu bani de acasă. Noroc că Oțelul Galați n-a mai câștigat un campionat, că vedeam staful tehnic în ședințele de la Astra Asigurări, driblând cu situațile financiare întocmite conform IFRS. De ce-i trebuia chelului tichie de mărgăritar? Cum se salva Astra Asigurări dacă achiziționa AXA Asigurări? Nu știm, dar, în viziunea acționariatului și mai târziu a KPMG, fuziunea între două falimente dă naștere unor energii creatoare nebănuite, ce se vor concretiza în zborul ninja din mocirla falimentului în topurile cu miliardari făcute de specialiști în trasul la țintă cu chiftele. Dacă ai bani de infuzie de capital pentru a salva o companie falimentară, de ce-ți mai trebuie o companie falimentară?
   KPMG a comandat în 2014 un audit la Deloitte. Tot anul trecut, în februarie, Astra Asigurări a achiziționat AXA Asigurări și a cerut ASF să-i aprobe achiziția/fuziunea. Aceasta se întâmpla înainte de a fi pusă sub controlul KPMG. Răspunsul ASF a venit sub forma punerii sub procedura de redresare financiară. Dan Radu Rușanu, președintele de atunci a ASF, a fost trimis nițel la răcoare, iar ulterior a afirmat că i se trage de la acest scandal. A venit Negrițoiu, și, pe tot parcursul anului trecut și a anului în curs, conducerea Astra Asigurări a cerut insistent aprobarea de către ASF a achiziției/fuziunii cu AXA. Culmea e că, în urma auditului Deloitte, atât Deloitte cât și KPMG au susținut planul propus acționarii Astra. Adică, Astra cumpără AXA și vine cu bani de acasă ca să mărească capitalul. E ca și cum ai avea pantalonii rupți în fund, te duci la croitor și-l convingi că, dacă e de acord să-ți mai cumperi o pereche de pantaloni rupți în fund, mai apoi vei veni și cu bani de acasă ca să-ți cârpești pantalonii.
   Acum o lună, se reîncălzește știrea că Mișu Negrițoiu, actualul șef ASF, a încălcat,  prin 2003, embargoul impus Iranului de către SUA. Inițial, știrea a apărut în martie 2014, iar gurile rele spuneau că acesta ar fi fost motivul plecării lui Mișu Negrițoiu din ING. Acum știrea a reapărut brusc, având iz de șantaj. S-a stins repede și n-a ținut. Dacă Negrițoiu răspunde cu „Am înțeles, să trăiți!”, atunci ordinul nu l-a cruțat pe Adamescu. Chiar și acum, după anunțul falimentului, Adamescu insistă să-și mai cumpere perechea de pantaloni rupți în fund. Cu ce bani? Face dl Adamescu chetă la România Liberă, că am auzit că unele sume de la Astra Asigurări, ca și cele de la Oțelul Galați, s-au dus către Medien Holding SRL (compania ce deține ziarul România Liberă)?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu