5,35% din populația rezidentă a României din 2014 era localizată pe teritoriul județelor Mureș, Harghita și Covasna, județe ce compun așa-zisul Ținut Secuiesc. Economic, cele trei judeţe contribuie la PIB-ul ţări cu 3,83%, conform ultimei prognoze în profil teritorial a Comisiei Națională de Prognoză.
Pagina are drept scop promovarea analizelor economice, sociale și politice, într-o manieră relaxată.
Pages
▼
luni, 31 august 2015
duminică, 30 august 2015
Europa gardurilor multe și a ideilor puține
Leadership-ul european stă ascuns în spatele unor platitudini generale și a unor garduri încropite la repezeală, acum, când prin Balcani se construiește un nou coridor european, de data asta, pavat cu refugiați. Toți fanfaronii ce defilau în ianuarie braț la braț pe străzile Parisului, pentru ca mai apoi să dea cu grecii de pământ că nu sunt nemți, acum își bagă capul în nisip și bâlbâie generalități de grădiniță.
joi, 27 august 2015
Întrebări în cazul falimentului Astra Asigurări
Nu mai încape îndoială că în cazul „omului de afaceri” Dan Adamescu destinul l-a urcat mult prea multe trepte pe scara business-ului aparent onorabil, pentru ca în vârf să-i dea un șut în fund și să-l întrebe candid de ce se grăbește.
miercuri, 26 august 2015
Cât contribuie și cât primesc de la buget regiunile și județele
58,7% din ceea ce se colectează la nivel de direcții regionale ale finanțelor publice reprezintă veniturile pe anul trecut a le administrațiilor locale de la nivel regional (conform Raportului de performanță ANAF pe 2014 și statisticilor Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare).
marți, 25 august 2015
Cât de mult ne poate afecta o nouă criză
Astăzi piețele au revenit pe creștere. Unii vor să răsufle ușurați, alții, fie văd o marcare de profit a celor ce-au mizat pe scădere, fie văd o intervenție a guvernului comunist chinez în sprijinul economiei de piață a cărei telecomandă e butonată din birourile de la Beijing.
luni, 24 august 2015
Care sunt județele sau echivalentul județelor bogate și sărace din statele UE
NUTS 3 e diviziunea administrativă în care se încadrează județele României conform nomenclatorului teritorial utilizat de Eurostat. La nivel de NUTS 2, adică la nhivel de regiuni statistice (8 la număr în România), de ani de zile, ni se explică cum regiunea Nord-Est este cea mai săracă din UE. Adevărul e că cele mai sărace județe din UE nu se găsesc în România, ci în Bulgaria.
duminică, 23 august 2015
Je triple ta solde!
Ai trecut prin fața biroului meu, ai încurcat-o, tocmai ți-am triplat leafa! După țara celui ce ia, a venit domnia celor ce dau. Nu contează ce dau, important e să dea ceva. Fie că dau 0 km de autostrăzi, fie că dau cu subsemnatul la DNA, fie că dau o raită prin Caraibe, fie c-o dau cu oiștea-n gard, important e, pentru toți cei cu ștampila de vot, că dau ceva.
joi, 20 august 2015
În ce regiune se mănâncă cel mai mult
Un român mediu consuma zilnic, în 2014, alimente al căror aport caloric însumat era de 2.413 calorii. Conform studiului INS - Coordonatele nivelului de trai în România. Veniturile și consumul populației, în anul 2014, cele mai multe calorii sunt consumate zilnic de către pensionari (2.555 calorii). Șomerii sunt la extrema cealaltă, consumând circa 2.078 de calorii zilnic.
miercuri, 19 august 2015
Crizele economice ale României, de la Cuza la Iohannis
Șapte la număr sunt crizele economice prin care a trecut România în ultimii 152 de ani. Luând ca bază de date statistice lucrarea dlui Victor Axenciuc „Produsul Intern Brut al României 1862 - 2000 Serii statistice seculare și argumente metodologice”, la care am adăugat valorile de după anul 2000 folosind aceeași metodologie, ne-a rezultat că, între Cuza și Iohannis, România a trecut prin șapte crize economice (vezi datele din imagine).
marți, 18 august 2015
Cum a evoluat producția agricolă în ultimii 65 de ani
6,23 de milioane de români, reprezentând 74,3% din populația ocupată în economia României anului 1950, produceau un sfert din producția de anul trecut de cereale, jumătate din producția de cartofi, mai puțin de jumătate din producția de carne și lapte și puțin peste o șesime din producția de ouă (datele pentru producția de carne, lapte și ouă sunt aferente anului 2013, pentru 2014, INS-ul n-a publicat datele - vezi datele din imagine).
luni, 17 august 2015
duminică, 16 august 2015
Uniunea putorilor și minunaților
UE e un fel de o uniune în care fiecare pune pe masă ce are din cămară. Unii, mai mari, se satură. Alții, mai mici, nu, dar li se flutură pe la nas o bucată de șuncă, din care li se dă o bucățică sub denumirea de fonduri structurale, după care, li se cere bucățica înapoi, pe motiv că n-au mâncat frumos sau că n-au unghiile tăiate.
joi, 13 august 2015
Cele mai spectaculoase creșteri economice din istoria României moderne
De la Mica Unire și până în 1862 nu trecuseră decât trei ani, deci putem spune că situația din 1859 nu era cu mult diferită din punct de vedere economic decât cea existentă trei ani mai târziu. Anul 1862 este anul pentru care există date statistice care au permis calcularea productivității economice la nivelul tânărului stat român.
miercuri, 12 august 2015
Rusia nu crede în lacrimi. Dar în buzunare goale crede?
Putin ne-a demonstrat că FSB-ul e o adunătură de experți în orice, dar mai puțin în burse. Dacă, spre sfârșitul anului trecut, rușii nu-și făceau griji, crezând că devalorizarea rublei, scăderea prețului petrolului și a gazelor naturale sunt șicane americănești, ce n-au cum să dureze, acum, la aproape nouă luni distanță, gluma se îngroașă (vezi graficele din imagine).
marți, 11 august 2015
Ce pensii au primit românii între 1980 și 2015
970 de lei din anul 1980 era pensia medie lunară de asigurări sociale de stat din România regimului comunist. Raportat la salariul mediu net din acel an, conform INS, pensia medie lunară reprezenta 43,3% din salariul mediu net (vezi tabelul din imagine). Numărul de pensionari în 1989, incluzând și pensionarii agricultori de asigurări sociale, era de 3,5 milioane (numărul de pensionari de asigurări sociale de stat era de 2,45 milioane).
luni, 10 august 2015
Cu ce diferă filosofia fiscală din România față de cele din statele UE
Principala diferență dintre România și restul statelor UE e că noi nu colectăm suficient de mult din PIB. Anul trecut, conform datelor Eurostat, veniturile bugetare au fost de 33,4% din PIB, clasându-ne pe ultimul loc din UE după gradul de colectare.
duminică, 9 august 2015
Amintiri din Caraibe
Ion Creangă - un papagal. Ce, ăla a văzut vreodată Dubaiul noaptea? A înnotat vreodată cu Ghiță și rechinii? A privit Bosforul pe geamul de la baie? N-a făcut nimic din toate acestea, dar l-a chinuit talentul, și a scris Amintiri din copilărie. Unde, ce să vezi?
joi, 6 august 2015
Harta insolvenței
Aproape 83 de mii de societăți au intrat în insolvență din 2012 până la sfârșitul primului semestru al anului curent. Numărul insolvențelor din prima jumătate a anului e în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor de la Registrul Comerțului (5.736 față de 13.031). 2013 este anul cu cele mai multe societăți intrate în insolvență din 2012 încoace (29.587 - vezi tabelul din imagine).
miercuri, 5 august 2015
Barometrul nesimțirii petroliștilor români față de cei europeni
Eurostat oferă statistici săptămânale ale prețurilor benzinei și motorinei din statele UE. Baza de date merge în timp până în anul 2009. Întâmplător, începutul de an 2009 a coincis cu o cotație a petrolui de 40,45 USD pe baril (vezi graficul cotațiilor din imagine). Nivelul este apropiat de cel de la începutul anului curent, când cotația petrolului a coborât spre 45,43 USD pe baril.
marți, 4 august 2015
Harta creșterilor în turism de anul acesta față de anul trecut
Numărul sosirilor de turiști în structurile de cazare a crescut, conform INS, cu 14,5% în primul semestru al anului curent față de aceeași perioadă a anului trecut. Tot despre o creștere vorbim și în cazul înnoptărilor, numărul acestora crescând cu 14,3% față de aceeași perioadă a anului trecut.
luni, 3 august 2015
Cheltuielile pe cap de parlamentar vs. salariile minime din statele UE
Din cele 28 de state ale UE, în 22 salariul minim este legiferat. Ultimul stat care a adoptat salariul minim este Germania, în 2014. În primul trimestru al anului curent, salariul minim, în statele UE în care este legiferat, era cuprins între 1.923 euro în Luxemburg și 184 euro în Bulgaria, conform statisticilor Eurostat (vezi tabelul din imagine).
duminică, 2 august 2015
De profesie - etern guvernator, de vocație - etern
Au tecut mai bine de șapte ani de când dl Isărescu ne prezicea, asemeni lui Iosif din Biblie când îi prezicea faraonului, șapte ani de creștere economică. „Eu văd toate ingredientele pentru încă șapte ani de creștere economică.” (4 ianuarie 2008 - România Liberă). Anul următor, în 4 martie 2009, dl Isărescu ne prorocea „Îmi exprim un optimism prudent, ponderat, dar optimism că vom avea o creștere economică anul acesta.”