Pages

miercuri, 10 iunie 2015

Televiziunile cu cele mai mari datorii, pierderi și profituri în 2014

Topul televiziunilor cu cele mai mari pierderi, profituri și datorii în 2014
   Peste 2,2 miliarde de lei reprezentau datoriile cumulate ale primelor nouă trusturi TV, după audiențele la nivel național, la sfârșitul anului trecut. Față de anul 2013, datoria cumulată a scăzut cu peste 10% (vezi tabelul din imagine).
   SRTV (Societatea Română de Televiziune) e liderul topului datoriilor trusturilor TV, deși acestea sunt în scădere față de anul 2013. În anul 2013, primul loc după cuantumul datoriilor era ocupat de PRO TV SA (în 2014, PRO TV SA a devenit PRO TV SRL, operând licențele Pro TV, Acasă TV, Pro Cinema, Sport.ro, MTV, Pro FM, Info Pro, etc.). Diminuarea datoriilor cu 16% în 2014, față de 2013, este impresionantă, dar nivelul datoriilor Trustului PRO rămâne, în continuare, ridicat (674 mil. lei - vezi tabelul din imagine). Pe locul trei după cuantumul datoriilor este Realitatea TV (Realitatea Media SA), cu 408 mil. de lei, în creștere față de anul 2013. Viitorul la Realitatea nu sună bine deloc. Trustul a reușit „performanța” să aibă cheltuieli de aproape cinci ori mai mari decât veniturile (103 mil. lei față de 21,8 milioane lei). Trebuie spus că nu s-au luat în calcul televiziunile operatorilor de cablu UPC și RCS&RDS, situațiile financiare ale televiziunilor nefiind individualizate. Oricum, cu titlu informativ, trustul RCS&RDS avea datorii de 4,327 mld. lei, iar UPC de 1,477 mld. lei. Antena TV Group SA (deținătoarea licențelor Antena 1, Antena Stars, Euforia, Zu TV)  și Antena 3 SA au avut datorii de 148 mil. lei, respectiv 27 mil. lei, ambele grupuri au înregistrat scăderi ale datoriilor în 2014 față de 2013. Cele mai reduse datorii le-a înregistrat B1 TV Channel SRL (deținătoarea licenței B1 TV), de 17 mil. lei, în creștere față de anul 2013 (vezi tabelul din imagine).
   Cele mai mari pierderi au fost încasate de Realitatea TV (81,64 mil. lei), Televiziunea Română (81,58 mil. lei), Antena TV Group SA (57,84 mil. lei) și Dogan Media (deținătoarea licenței Kanal D, cu pierderi de 16,68 mil. lei). Trusturile ce au înregistrat profit au fost Pro TV SRL (33 mil. lei), Prima Broadcasting Group SRL (operatorul licenței Prima TV a înregistat un profit de 10,17 mil. lei) și Antena 3 SA (0,9 mil. lei). Televiziunea Română, Antena Group și B1 Channel sunt trusturile ce au trecut de pe profit în 2013, pe pierdere în 2014. Pro TV și Prima TV sunt trusturile ce au trecut de pe pierdere în 2013, pe profit în 2014. Antena 3 a rămas pe profit în ambii ani, iar RTV, Realitatea și Dogan au înregistrat pierderi în ambii ani (vezi tabelul din imagine).Cu câteva excepții, trusturile TV au înregistrat creșteri ale cifrelor de afaceri nete.
   Trusturile TV de primă mărime din România sunt de trei feluri: unele cu datorii mari, dar și cu cifre de afaceri mari, și venituri pe măsură, ce au șanse să se salveze de la faliment; altele cu datorii mari dar cu cifre de afaceri și venitruri reduse, ce nu au cum să supraviețuiască, și restul, ce nu au nici datorii mari, nici cifre de afaceri mari, și nici mari probleme de supreviețuire. Aceste tipologii ne arată că avem o piață dură, mult prea mică pentru câți actori sunt. Din acest motiv, ajustarea pieței, ce nu a avut loc în criză, va avea loc în perioada următoare, dar nu ca urmare a constrângerilor pieței (piața fiind prea mică în ultimii zece ani), ci, mai degrabă, ca urmare a condamnării unor patroni. Multe din televiziuni existau pentru a feri patronii de Beciul Domnesc, odată ce misiunea lor a dat greș, e greu de presupus că vor mai fi finanțate.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu