Pages

marți, 16 iunie 2015

A crescut numărul turiștilor străini, dar tot în coada Europei suntem

Cum stă România în clasamentele turismului din UE
   În primul trimestru, numărul turiștilor străini ce ne-au vizitat țara a fost de 355,9 mii, în creștere cu 46,9 mii față de aceeași perioadă anului trecut. Creșterea de peste 15%, de la an la an, este în linie cu creșterile de sosiri de la nivel general, aici intrând și turiștii români.
Asistăm de trei ani încoace la creșteri ale numărului de turiști. Astfel, pe parcursul lui 2014, ne-au vizitat țara 1,911 mil. de turiști străini. Cu un an înainte, în 2013, numărul total de turiști străini a fost de 1,714 milioaneExistă o ceștere evidentă a numărului de turiști străini, iar creșterea de anul acesta nu poate fi pusă doar pe seama măsurilor de relaxare fiscală din turism.
   Câți bani cheltuie turiștii străini în România? Anul trecut, conform INS, cei 1,911 milioane de turiști străini au cheltuit 5,090 miliarde de lei, deci circa 2.660 lei/turist. Acum doi ani, cei 1,714 mil de turiștii străini au cheltuit 4,791 miliarde lei, deci o cheltuială de 2.790 lei/turist. În primul trimestru al anului 2015, cei 355,9 mii de turiști străini au avut o cheltuială medie pe turist de 2.960 lei. Avem anul acesta mai mulți turiști străini ce cheltuie mai mult. E un lucru îmbucurător, dar, când te uiți cum stăm în comparație cu alte țări, îți dai seama că bucuria e prematură.
   Suntem o țară mare și ne place să credem că avem ce arăta străinilor. În 2013, conform Eurostat, numărul de turiști străini ce ne-au vizitat țara reprezenta 0,53% din numărul total de turiști străini din statele UE (vezi tabelul din imagine). Avem de 8 ori mai puțini turiști străini decât Grecia, de 6,3 ori mai puțini decât Croația, de 4,6 ori mai puțini decât Cehia, de 3 ori mai puțini decât Polonia, de 2,6 ori decât Ungaria și de 1,7 ori decât Bulgaria. În urma noastră sunt mai sunt două țări baltice, Luxemburg, Malta și Slovacia. Totuși, aceste țări sunt mult mai mici ca dimensiuni. Până și Islanda, deși nu face parte din UE, ne bate la numărul de turiști străini (în 2013, Islanda a avut 1,918 mil. turiști străini). Față de granzii turismului european, nu existăm. Italia și Spania au avut, în 2013, de 29 de ori mai mulți turiști decât noi, iar Franța, de 27 de ori mai muți turiști străini (vezi tabelul din imagine). Suntem departe de a ne numi o destinație turistică, iar cifrele ne arată această realitate.
   Peste 64% din cei care ne vizitează țara o fac din motive ce țin de afaceri, congrese, târguri, expoziții, deci, nu vin pentru a-și face vacanța la noi, ci din obligație. Dacă aplicăm acest procent la numărul total de turiști, mai rămân peste 600 de mii de turiști care ne vizitează țara din motive personale, fie că-și fac vacanțele, fie că-și vizitează niște prieteni sau vin la cumpărături, etc.. Deci, peste 600 de mii de turiști străini ne văd ca pe o destinație de vacanță. Numărul acesta ne mai coboară în topul țărilor UE cu câteva locuri, fiindcă e greu de crezut că în Malta, de exemplu, dau năvală cei ce fac afaceri și nu cei ce vor sa-și facă vacanța (vezi datele din tabelul din imagine). Suntem cu turismul în creștere, și acest lucru se observă statistic, dar, până la a atinge un nivel de dezvoltare similar cu cel al vecinilor, mai avem încă de muncă. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu