Pages

miercuri, 8 aprilie 2015

Cât de greu e de scos un TVA din prețul final de la raft?

Economistul-șef al unei bănci nu știu să scoată un TVA!
    Este de așteptat ca producătorii și comercianții să fie tentați să beneficeze de pe urma acestei scăderi a TVA-ului, ceea ce înseamnă că scăderea prețurilor finale va fi probabil semnificativ mai scăzută de cei 15% sugerați pur matematic.” (Radu Crăciun - economist-șef al BCR, citat de Ziarul Financiar).
  Dl Radu Crăciun a urmat probabil aceeași școală cu Sebastian Bodu  și, probabil, amândoi au avut restanțe la scoaterea TVA-ului din prețul de la raft al unui produs. Matematic, pur matematic, TVA-ul, dintr-un produs al cărui preț e la raft de 100 de lei, e de 19,35 lei și nu de 24 de lei. Pentru că, pur matematic, prețul de la raft e X+24%X= 124%X. Asta înseamnă că prețul de 100 de lei = 124%X. Rezultă că X=100/124%= 80,6451, deci aproximativ 80,65.  La prețul acesta aplicăm noul TVA de 9% și rezultă că prețul nou la raft al produsului e de 87,90 lei. Așadar, pur matematic, scăderea e de 12,1% și nu de 15%
   Toată ziua de ieri am aflat de la emisuni cum vom avea parte de o reducere a prețului alimentelor cu 15%. Unii economiști invitați la acele emisiuni ne explicau că scăderea va fi mai mică pentru că, de obicei, o parte din orice scădere de taxe e însușită de cei aflați pe lanțul de producție și distribuție a produsului. Niciunul nu a atras atenția că o scădere de la 24% la 9% nu va duce la o diminuare de 15 % a prețului final, pentru că, pur matematic, aceasta înseamnă 12,1%
   Pentru un economist, aceste calcule ar trebui să fie banale. Se parenu sunt, iar matematica pură e o necunoscută, nu doar pentru Sebastian Bodu, ci și pentru unii de la vârful sistemului bancar. Nu vreau să mă gândesc cum ar fi să-ți calculeze dobânda un astfel de economist. Știu, el poate spune că nu se ocupă de fleacuri din astea, ci de o viziune de ansamblu, integratoare, creatoare de valoare adăugată, cu sau fără erori de calcul al TVA-ului. Oare poți alerga dacă nu știi să mergi?
   În România, an de an, procentul picaților la bac îngrijorează mesele rotunde din emisiuni. Mulți dintre cei ce conduc discuțiile, în calitate de jurnaliști, ar trebui să răsufle ușurați că au bac-ul și nu trebuie să-l mai dea odată. Dacă nu poți scoate un TVA din prețul final al unui produs, e greu de crezut că vei rezolva o integrală. Dacă cineva ar fi zis că scăderea de 15 puncte procentuale a TVA pentru toate alimentele ar trebui să conducă la maxim o scădere a prețurilor cu 12,1%, atunci acel cineva se detașa clar de dl Radu Crăciun și Sebastian Bodu, cu mențiunea că Sebastian Bodu n-a calculat deloc TVA-ul în emisiunea lui Turcescu pentru că n-a știut cum.
   Dacă unii, ce nu știu să scoată un TVA din prețul final al unui produs, ajung sefi la ANAF și la cele mai mari bănci, oare trebuie să ne îngrijoreze ce lipsuri au ocupanții unor funcții mai importante? Zic și eu așa, nu dau cu parul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu