Pages

marți, 10 martie 2015

Scăderea TVA-ului în turism a dus la creșteri diferite la nivelul județelor

Scăderea TVA -ului în turism a dus la creșteri diferite la nivelul județelor
   Turismul e acea carte scoasă în față de strategii dezvoltării României, de fiecare dată, când se vrea a se face o analiză SWOT a potențialului economic insuficient exploatat. Până acum, o mare parte din vina pentru veniturile mici realizate de turismul autohton era pusă, de către patronatele din domeniu, pe seama fiscalității ridicate.
Din ianuarie, anul acesta, TVA-ul a scăzut la 9%, iar această măsură a scos în acte un plus de 17,1% la numărul de turiști sosiți în unitățile de cazare și de 17,7% în privința înnoptărilor. Brusc, lumea s-a entuziasmat, și deja la orizont se întrevede o creștere spectaculoasă pentru tot anul în curs. 
   Dacă analizăm evoluțiile din lunile ianuarie ale anilor trecuți, entuziasmul se topește puțin. E drept că așa creșteri spectaculoase nu s-au întâmplat în ultimii trei ani, dar creșteri apropiate s-au întâmplat în ianuarie 2011 față  ianuarie 2010, când numărul sosirilor la nivel național a crescut cu 13,4%. Tot o creștere a sosirilor am avut în ianuarie 2012 față de ianuarie 2011. Atunci creșterea a fost de 16,3%. Observăm că, deși în ani de criză, creșterile de la an la an au fost spectaculoase și apropiate de cea înregistrată anul acesta, în condițiile unui TVA mai mare.
   Creșterea înregistrată în ianuarie trebuie confirmată de păstrarea acestei tendințe în lunile următoare, altfel vorbim doar de o creștere conjuncturală. Când analizăm evoluțiile de la nivelul județelor, observăm decalaje majore între acestea, iar în unele cazuri se observă chiar o scădere drastică, de la an la an. 24 de județe au înregistrat un spor procentual inferior mediei de la nivel național. Cea mai mare scădere procentuală în ianuarie 2015, fața de ianuarie 2014, la sosirile de turiști, s-a înregistrat în județul Sibiu (-30,5%). O scădere importantă a înregistrat Sibiul și în privința înnoptărilor (-21,2%). La polul opus, cu cea mai importantă creștere procentuală a sosirilor de turiști, se află județul Vâlcea (+64,8% sosiri ale turiștilor în ian. 2015 față de ian. 2014). Cea mai importantă creștere procentuală a înnoptărilor s-a înregistrat în județul Bistrița - Năsăud (+81,4%). Cea mai mare scădere procentuală a numărului înnoptărilor s-a înregistrat în județul Teleorman (-28%).
   Evoluțiile sub media națională a unor județe cu potențial turistic precum Cluj, Timiș, Mureș și scăderile înregistrate în județe ca Bihor și Sibiu nu pun neapărat sub semnul întrebării efectele generate de reducerea TVA-ului, ci, mai degrabă, pot indica o continuitate a fenomenului evazionist. Evoluțiile din următoarele luni ne vor edifica dacă vorbim despre o reducere a evaziunii sau despre o creștere conjuncturală, fără ca nivelul evaziunii să fie afectat. În județul Sibiu, o mare parte din scăderea sosirilor de turiști (38%) s-a înregistrat în alte structuri turistice decât hotelurile (cabane turistice, pensiuni turistice și pensiuni agroturistice), în condițiile în care 75% din sosiri sunt înregistrate în hoteluri
   La nivel național, cele mai mari creșteri procentuale ale sosirilor de turiști s-au înregistrat în hosteluri (+33,9%), vile turistice (+31,3%) și moteluri (+22,9%). Cea mai mică creștere procentuală s-a înregistrat în pensiunile agroturistice (+6,6%). Agroturismul e puțin influențat de reducerile de taxe, iar o mare parte din evaziunea din turism se ascunde sub margaretele turismului tradițional. Rămâne de văzut dacă în lunile ce urmează se vor scoate la lumină mai mulți turiști ițiți din rațiuni de conformare fiscală sau se va reveni la turismul tradițional fără bon fiscal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu