Pages

miercuri, 1 octombrie 2014

Drumuri expres între doi neuroni

Autostrăzile din România, hartă
   Un părinte, îngrijorat prin 2011 că pramatia sa nu va lua bac-ul, își trimite moștenitorul la o școală profesională. Greu, cu sacrificii, reușește să-l țină timp de trei ani la școală, pentru ca, la final, să iasă cu o meserie învățată, cea de sculptor în lemn.
Reîntors acasă, părintele arzând de nerăbdare să vadă ce-a învățat fiul, îi propune să taie cei doi tei de la poartă și, din trunchiurile groase, să scoată la iveală ce s-o pricepe el. Alegerea era exclusiv a sa, talentului, cizelat în anii de pregătire profesională, îi era dată ocazia să se manifeste în toată splendoarea sa. Fiul, încrezător, reteză teii și-i zugrăvi lui taică-su imaginea a doi cai superbi, de să-i pui pe Poarta Brandemburg, nu alta. După o săptămână de caznă în atelier, decretă că lemnul e insuficient și, cei doi cai vor fi doi măgăruși drăguți de să-i proptești lângă poarta lui Guță, nu alta. După încă o săptămână, schimbă planul și-l anunță pe taică-su că din măgari va face doi vulturi, numai buni de expus pe porțile lui Becali. Taică-su, deja cuprins de lehamite, căzu de-acord că orice ar face e bine, numai să facă ceva. După două săptămâni, apare fiu-su și-i zice:
-Tată m-ai trimis la scoala profesională, deși eu am vrut la liceu. Nu de alta, dar acum mai aveam un an de școală și un viitor luminos la facultate, că la anul se dă bac-ul de zece ori și, oricum, dacă nu l-aș fi luat, erau destule facultăți fără nevoie de bac. Da, deci, să continui: ai vrut doi cai, deși n-aveai lemn îndeajuns, așa că, după cai, am optat pentru măgari, și, mai apoi, pentru vulturi, acum, pot să-ți spun că nici măcar pentru doi vulturi nu e lemn îndeajuns, cel puțin, nu pentru viziunea mea despre vulturi. Așa că, am hotărât să fac  ... doi raci, ca să-i așeze mama în locul bibelourilor de prin casă. Tatăl, năucit și cu amărăciune în glas, zise:
-Măi, copile, mai bine să faci doi draci, unul să te ia pe tine că nu ești în stare de nimic și unul să mă ia pe mine, că te-am purtat degeaba trei ani  la școală.
   Morala poveștii e că dracul ar fi bine să-i ia și pe cei ce votează și pe cei votați, pentru ca să nu mai auzim cum autostrăzile devin drumuri expres, apoi, șosele cu sensuri separate, și, mai apoi, întodeauna, toate acestea devin planuri pe hârtie, după ce, binențeles, înainte au fost numite pompos „Master Planuri”.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu