Pages

marți, 23 septembrie 2014

Cum au evoluat salariile nete după 1990

Câștigurile salariale între 1990 și 2013
   Cine a dus-o mai bine, în privința lefii încasate, din 1990 încoace? La această întrebare, astăzi, răspundem fără a sta mult pe gânduri. Salariații din bănci/asigurări și comunicații/IT au fost cei mai câştigaţi din acest punct de vedere. Este adevărat, ei  au avut cea mai mare creștere a câștigului salarial net calculat în USD între 1990 și 2013.
În 1990, însă, lucrurile stăteau altfel. Pe-atunci, diferențele salariale între diferitele activități erau mai mici, iar topul câștigurilor era altul. Dacă în 1990, un lucrător din hoteluri și restaurante câștiga cu o treime mai puțin decât unul din industria extractivă, în 2013, același lucrător, pe ultimul loc în privința salariului mediu net, și-atunci și anul trecut, câștiga aproape un sfert din cât câștiga un lucrător din domeniul intermedierilor financiare și al asigurărilor.
   Din `90, salariul mediu net la nivel național a înregistrat o creștere de 330% calculată în USD la cursul mediu anual. În mare parte, această creștere a survenit după anul 2004, înainte existând un declin față de primul an post-revoluție. În primul an de libertate, cea mai bine plătită muncă era cea din industria extractivă. După mineri, ocupați în acele vremuri, cu vizitarea capitalei, bine plătiți erau cei ce lucrau în activitățile aferente industiei energetice și cei din administrația publică și apărare. La 24 de ani distanță, anul trecut, cel mai bine s-a câștigat în domeniul de intermediere financiară și al asigurărilor, în domeniul comunicațiilor și informațiilor și în industria extractivă.
   Din 1990, situația lucrătorilor din hoteluri și restaurante nu s-a schimbat, această activitate rămânând pe ultimul loc în privința remunerării. Prost-plătită era și munca în telecomunicații și comerț în anul 1990, iar activitatea de intermediere financiară era apropiat de prost-plătită. Anul trecut, în afară de domeniul hoteluri - restaurante, slab remunerate erau și slujbele din agricultură, silvicultură și pescuit, precum și cele din domeniul construcțiilor.
   Cele mai mici creșteri procentuale din 1990 încoace le-au înregistrat câștigurile din hoteluri-restaurante, construcții și agricultură. La polul opus se situează domeniul financiar, al comunicațiilor și IT-ului și al industriei energetice. Trebuie spus că, din 2008, sistemul de clasificare al activităților s-a modificat, iar domeniile luate în calcul au fost selectate astfel încât să corespundă. Trebuie, de asemenea, precizat faptul că valoarea în USD este cea nominală, aferentă anului luat în calcul. 
   Evoluţia economiei de la un sistem închis, de stat, către o economie de piaţă parţial funcţională, în tandem cu progresul tehnologic, au făcut posibile sporurile diferenţiate şi, implicit, permutările înregistrate de câştigurile salariale aferente activităţilor economice. Indiferent dacă sunt sau nu corelate cu productivitatea sau cu alţi indicatori de performanţă, ele dau măsura dezvoltării anumitor domenii din economia națională.


   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu