Pages

miercuri, 20 august 2014

KAPITALISM - Ce s-a ales din rețeta noastră secretă

Milionarii României exterminați
   La patru ani de la lansarea documentarului KAPITALISM - Rețeta noastră secretă, ingredientele din rețetă par a fi condamnate la ani cu executare și trecere întru neființă. Devoalarea unui adevăr știut de toată lumea, și anume, că unii după revoluție s-au făcut stăpâni pe tot ceea ce până atunci era avut comun, e un blestem asemeni celui atașat mormântului lui Tutankamon.
Adevărul gol-goluț, un fel de hipster de pe plaja din Vama Veche, se răzbună pe cei ce i-au tras jos nădragii, nu pe cel ce l-a surprins pe cameră. Se răzbună pe capitaliștii ce credeau că vor schimba imaginea îmbuibaților, dar n-au schimbat-o, ci, din contră, au arătat-o în toată splendoarea hidoasă. Tabloul din spatele lui Voiculescu din documentar, un fel de tușă a ironiei sorții, trebuie restaurat acum. Viitoare tablouri ale nepoților vor fi precedate acum de imaginea realismului-capitalist în zeghe.
   Un meteorit a dus la dispariția dinozaurilor acum vreo șaizeci și cinci de milioane de ani în urmă. În unele documentare, din prea mult apetit pentru dramatizare, ni se arată cum T-Rex  e mistuit de o mare de flăcări. E adevărat că unii tiranozauri au sfârșit așa, dar nu toți, cei mai mulți au sfârșit morți de foame, incapabili să facă față schimbărilor realității post-impact și mult prea mari pentru a se putea hrăni cu aperitive reprezentate de mamifere sau păsări. Costelivi, canibalizați și lipsiți de orice fărâmă de maiestozitate, așa au ieșit din istorie cei ce-au dominat Terra peste 150 milioane de ani. Tot așa ies din istorie acum dinozaurii capitalismului neaoș. Sunt incapabili să poată supraviețui cu gustărele, iar hălcile s-au terminat sau s-au mutat în frigiderul altor specii, mai tinere.
   La șaizeci și cinci de milioane de ani de la dispariția dinozaurilor, un nou meteorit, DNA, intră în coliziune cu lumea tiranozaurilor economiei românești. Poate că are traiectoria ajustată politic, poate chiar că e pe bază de telecomandă made in Cotroceni, dar, totuși, are un impact la fel de devastator precum cel din Cretacic. DNA-ul de pe timpul lui Năstase îl purta ca pe Sfintele Moaște pe Păvălache. Cum cine e Păvălache, Fănel Păvălache, mai exact? E ... un fost consilier guvernamental! Oauuu! Un fost consilier guvernamental! El era nodul gordian tăiat de DNA-ul lui Năstase, DNA -  total independent de politic. E drept că DNA-ul de atunci se chema PNA și avea impact în lumea corupției tot atât cât are o beșină la un dineu cu oligarhi, adică, adaugă un iz nepăcut tartinelor cu caviar, dar nu atât de neplăcut încât să-i oprească din înfulecat o clipă măcar.
   De ce ne dispar capitaliștii? Unii dispar din cauze naturale, alții din cauze penale. Dar nu vă temeți, din spate vin speciile noi, poate cu blană în loc de solzi, dar sigur cu apucături de velociraptor! Sutele de milioane evaporate din averile acestora sunt tainul plătit sistemului. Sistemul nu face greva foamei și nu duce lipsă de candidați pentru postul de prădător. Soarta, în schimb, nu primește tain în bani, ci în ani.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu