Pages

vineri, 2 mai 2014

Cât s-a construit în țară anul trecut

Topul județelor după construcțiile de locuințe în 2013
    Anul 2013 nu a oferit sectorului de construcții rezidențiale revirimentul mult așteptat. Declinul locuințelor terminate în 2013 față de anul 2012 la nivel național este de aproape 9 procente (-8,96%). Mult trâmbițata revigorare a sectorului rezidențial prevăzută de o creștere a prețului mediu pe metru pătrat de la o lună la altă pare a fi o fluctuație aleatoare incapabilă să creeze un trend.

   Piața este într-o scădere continuă din 2009 încoace în ceea ce privește oferta de locuințe noi. În ceea ce privește cererea, scăderea s-a făcut resimțită încă din anul 2008, an în care prețurile au atins un nivel nefiresc de de mare pentru veniturile înregistrate de populație la acea vreme. Bula imobiliară, alimentată pe parcursul perioadei 2004-2008  și spartă în 2009, continuă să se dezumfle, dacă se ia în considerare evoluția prețului mediu al metrului pătrat de la an la an și nu de la lună la lună.

   Pe parcursul anului trecut, la nivel național au fost terminate peste 44.000 de locuințe. Județele în care s-a construit cel  mai mult au fost: Ilfov, Constanța, Suceava, Cluj și Timiș. Cele cinci județe fruntașe cumulează aproape 32% din totalul de locuințe terminate pe parcursul anului trecut în toată țara. Dintre cele cinci judeţe doar în Constanţa şi Timiş s-a înregistrat un spor pozitiv faţă de anul 2012, de 7,5 % şi respectiv 17,5%.
   La polul opus, judeţele în care s-au terminat cele mai puține locuințe sunt: Tulcea, Teleorman, Caraș-Severin, Covasna și Mehedinți. Cu toate că județul Mehedinți a înregistrat unul din cele mai mari sporuri (+17,19%), situându-se pe locul trei la nivel național la acest capitol, această creștere nu l-a ajutat decât să schimbe locul cu județul Covasna în privința numărului absolut de locuințe terminate în 2013 față de 2012.
   Doar în 13 județe s-a înregistrat un spor pozitiv în 2013 față de 2012. Campioanele în ceea ce privește sporul înregistrat anul trecut față de anul 2012 sunt: Bistrița-Năsăud, Timiș, Mehedinți, Satu Mare și Galați. Cu excepția Timișului, celelalte județe din acest top nu sunt poli ai construcțiilor rezidențiale, deci sporul înregistrat nu influențează semnificativ sectorul la nivel național sau chiar regional. În coada topului se situează județele: Gorj, Vâlcea, Bihor, Călărași și Cluj. Sporul negativ înregistrat la nivelul județului Cluj de peste 32% este de natură să semnaleze  că trendul de scădere a sectorului la nivel național va continua, iar creșterile aleatoare de prețuri pot semnala evoluții pozitive doar la nivel regional sau județean. Analizând cifrele furnizate de INS putem concluziona că  încă nu se poate vorbi de o inversare de trend la nivel național în ceea ce privește evoluția sectorului de construcții rezidențiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu