Pages

luni, 10 martie 2014

Statul te vrea vegetarian

Demagogii cu TVA
   Vă plac carnea? Dacă da, nașpa`, că statului îi plac legumele și fructele. Tu, dacă te-ai născut cu canini și-ți place ceafa de porc, ești un nesimțit incapabil să te înalți în stratosfera simțurilor raw-vegane. Așa că, plătește!
Scăderea TVA-ului e posibilă doar dacă avem și anul acesta creștere economică de peste 3% și doar pentru legume și fructe, așa a declarat Ponta. Deci, nu, nu scade TVA-ul pentru că e greu de crezut că și anul acesta vom înregistra o creștere economică mai mare de 3%, și nu, nu scade pentru un aport sporit de proteine, ci pentru un spor de carbohidrați și apă.
    E adevărat că economia a crescut în cifrele INS-ului și că la buget a fost cea mai slabă colectare de vreun deceniu, dar, sigur cică am avut creștere  economică, calculată de geniile ce n-au putut să numere oamenii la recensământ. Totuși, să acceptăm ipoteza că INS-ul chiar a nimerit-o cu procentele de creștere economică și că avântul de anul trecut îl vom regăsi în nivelul de trai din anii ce stau să vină. Dar ca să crezi că vom avea doi ani consecutivi agricoli cu recolte ridicate, în condițiile în care nu s-au făcut investiții în infrastructura agricolă, nu a crescut subvenția la hectar și nu a scăzut prețul la carburtanți, ține de domeniul unei imaginații prea bogate pentru a nu fi folosită în romanele SF.
   După scăderea TVA-ului la pâine s-a făcut mare tam-tam pe reușita acestei „geniale” măsuri. Da, guvernul ne dă cu propaganda și ne povestește cum a stârpit el o mare parte din evaziunea la pâine. Culmea, că nu se vede, chiar nu se vede! Unde e evaziunea stârpită, de vreme ce ai colectat la buget cu un procent mai puțin din pib? Anul ce s-a încheiat, TVA-ul colectat la buget a reprezentat 8,3% din PIB. În anul 2012 procentul a fost de 8,6% din PIB. Deci, succesul TVA-ului la pâine se traduce printr-o colectare în minus la buget, iar creșterea bazei plătitorilor de TVA la pâine e doar în declarațiile demagogice ale guvernanților. Băieții au dat-o în bară și știu că au dat-o, dar se prefac a fi niște genii ale finanțelor. 
   Și Ponta, și Voinea știu că o reducere a TVA nu duce la o reducere a evaziunii pentru simplul fapt că restul de taxe te fac să iei calea haiduciei dacă ești producător. Dacă se mută portul Constanța din ograda guvernului în cea a lui Mazăre, chiar și o renunțare la TVA nu va scoate la lumină economia nefiscalizată. În aceste condiții, ce poți să faci decât să joci cartea populismului de două parale și să le promiți carnivorilor că le reduci TVA-ul la ceapă și mere, de parcă precupețele din Obor au auzit vreodată de TVA. Și promisiunea o vei ține dacă suntem cuminți și muncim mai mult fără să avem pretenții. Cam prin 2016, în prag de alegeri, se va adopta această măsură, iar succesul ei va fi trâmbițat încă înainte de adoptare de un Gâdea, și aici, doar dacă Voiculescu mai candidează și nu joacă barbut cu Becali și Copos.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu