Social Icons

vineri, 24 aprilie 2020

Oare morții de covid de la noi vor să fie corelați statistic cu numărul de teste?

Morții noștri de covid-19 știu statistică mai bine decât cei din alte țări   Datele Grupului de Comunicare Strategică din perioada 1 - 24 aprilie privind numărul de cazuri depistate, numărul de decese și numărul de teste efectuate ne arată că morții noștri de covid-19 țin neapărat să fie corelați statistic în proporție de 99,5% cu numărul de teste efectuate în aceeași perioadă, asta deși numărul de teste variază mult de la o zi la alta.

   Da, dacă analizăm seria de date din cele 24 de zile (vezi tabelul din imagine), vedem că între variabila decedați și variabila număr de teste avem un coeficient Pearson de corelație de 0,9953, asta însemnând o relație directă, puternică și de același sens între cele două variabile. 
   Dar nu doar morții noștri sunt foarte corelați statistic cu numărul de teste, ci și bolnavii depistați. În cele 24 de zile analizate pe baza informațiilor din comunicatele grupului de la ora 13 ne rezultă un coeficient de corelație de 0,9956 între numărul de cazuri depistate și numărul de teste efectuate. Fie avem de-a face fie cu niște genii în testarea cu covid-19 de vreme ce numărul de cazuri depistate în cele 24 de zile analizate se învârte în jurul procentului de 9% (vezi tabelul din imagine), asta deși numărul de teste efectuate a tot crescut, fie avem de-a face cu o măsluire grosolană făcută ca să iasă niște grafice frumoase, bune de arătat la prostime. 

   Coeficienții de corelație găsiți între numărul de cazuri, numărul de decedați și numărul de teste efectuate în perioada analizată ridică mari semne de întrebare în privința raportărilor oficiale. Pare că raportarea pornește de la un grafic deja desenat, coboarând apoi la datele concrete și nu invers. E greu de crezut că persoanele decedate pot să se coreleze într-o proporție atât de mare cu numărul de teste efectuate, repet, teste efectuate și nu cazuri depistate, atâta timp cât nu vorbim de o testare post-mortem în majoritatea cazurilor.
   Conform acestor date oficiale centralizate de grupul de Comunicare Strategică, bolnavii români de covid-19, începând din 10 aprilie, se sincronizează perfect cu numărul de teste efectuate, menținând o mortalitate de 0,5% din totalul testelor efectuate (vezi tabelul din imagine). Să mai zică cineva că noi nu suntem în stare să respectăm ceva.

   Trebuie precizat faptul că nu am analizat evoluția numărului de cazuri și decese raportate zilnic (cum fac unele televiziuni) pentru că, așa cum se poate observa, o parte a datelor din  zilele de sâmbătă și duminică de după ora 13 raportate în zilele următoare au fost afectate de activitatea mai redusă de la nivelul spitalelor și a centrelor de testare. 

   Din acest motiv, raportările oficiale de la noi trebuie luate ca titlu informativ, fără a pune prea mare preț pe ele, atâta timp cât avem de-a face cu coeficienți de corelare între variabile de peste 0,99, asta în condițiile în care nu avem de-a face cu eșantioane statistice selectate, ci cu o testare în cea mai mare parte haotică.
   Concluzia ar fi că morții noștri de covid-19 știu statistică mai bine decât cei din alte țări. E încă un motiv să fim mândri de guvernul lui Iohannis, ce se ocupă de educația noastră până la moarte și chiar după.
  

Un comentariu:

  1. Cel mai mult imi imi place treaba cu: "guvernul chinez minte in ceea ce priveste informatiile oficiale"...restul guvernelor nu mint...niciodata...sau poate mint...pe ici pe colo dar nu in legatura cu subiecte importante ca acesta...sau poate ca da?...DA sigur ca DA prostimea a uitat de armele de distrugere in masa ale lui Sadam care nu existau in realitate dar care au stat la baza distrugerii Orientului Mijlociu si nordului Africii.

    RăspundețiȘtergere