Pages

marți, 20 august 2019

Cum arată PIB-ul Rusiei la nivel regional

Topul regiunilor Rusiei după PIB-ul pe cap de locuitor     Țara care se învecinează cu cine are chef și care, după declanșarea conflictului din Crimea, a revenit la statutul de super-putere, deținut în trecut de înaintașa URSS, Federația Rusă, nu arată foarte impresionant atunci când analizăm productivitatea medie pe locuitor.
   Mai mult, dacă ne raportăm la productivitatea pe locuitor la nivel de regiuni/republici, atunci observăm decalaje mult mai mari decât în cazul României. 

   Suntem obișnuiți să considerăm capitalele europene ca fiind exponenții principali în materie de productivitate pe cap de locuitor. Acest lucru nu se aplică în toate cazurile, excepția din spațiul comunitar fiind capitala Germaniei, unde PIB-ul pe cap de locuitor nu numai că nu e cel mai ridicat dintre regiunile țării, dar e chiar sub media națională. 
    În afara spațiului comunitar, capitala Rusiei e un alt exemplu că productivitatea cea ridicată pe locuitor nu e apanajul centrului. Orașul Moscova, cu un PIB pe cap de locuitor în 2015 de 18 mii euro, se afla pe locul 5 între regiunile și republicile Rusiei, iar regiunea din jurul acesteia abia se încadrează în media națională (vezi datele din imagine).

   Cele mai recente date ale Oficiului de Statistică din Rusia privind PIB-ul pe cap de locuitor la nivel regional sunt din anul 2015. În acel an, PIB-ul pe cap de locuitor la nivelul Federației ajunsese la echivalentul a 7,2 mii euro. La noi, tot în acel an, valoarea acestui indicator era echivalentă cu 8,1 mii euro. Deși în prețuri curente avem o productivitate medie peste cea din Rusia, în prețuri comparabile suntem puțin sub, pentru că nivelul prețurilor de la noi e mai ridicat decât cel din Rusia. Prin nivelul prețurilor mă refer la media națională și nu punctual la prețurile din Moscova sau București. 
   Dacă, prin absurd, Federația Rusă s-ar integra în UE, la nivel de prețuri curente s-ar bate cu Bulgaria pentru ultimul loc în materie de PIB pe cap de locuitor.

   Care sunt cele mai bogate și cele mai sărace regiuni/republici din Rusia prin prisma PIB-ului pe cap de locuitor?

   Conform datelor din 2015, cel mai ridicat PIB pe cap de locuitor se înregistra în regiunile autonome Yamalia-Nenetsia (cele două sunt luate împreună în statistica regională), valoarea acestui indicator fiind echivalentă cu 55,1 mii euro. Doar două state comunitare (Luxemburg și Irlanda) aveau în 2015 un PIB pe locuitor mai mare decât aceste regiuni din Rusia.
   Pe următorul loc în topul regional al Rusiei după PIB-ul pe locuitor se situa regiunea autonomă Khantia-Mansia (Yugra), cu o valoare a acestui indicator echivalentă cu 31,6 mii euro, valoare mai ridicată decât media UE din acel an (29,1 mii euro). 
   Sakhalin e următoarea regiune din top, PIB-ul pe cap de locuitor din această regiune fiind echivalent cu 27,7 mii euro (vezi datele din imagine). După Sakhalin, următoarea regiune din top e Chukotka, cu o valoare a PIB-ului pe cap de locuitor de 20,7 mii euro.
   Abia pe locul 5 se afla orașul Moscova, PIB-ul pe cap de locuitor din anul 2015 fiind echivalent cu 18 mii euro.

   Cele mai sărace regiuni/republici ale Rusiei, conform datelor privind PIB-ul pe locuitor aferente anului 2015, erau Karachay-Cherkessia (2,3 mii euro), Crimea (2,1 mii euro), Chechenya (1,9 mii euro), Ingushetia (1,9 mii euro) și regiunea orașului Sevastopol (1,5 mii euro - vezi datele din imagine).
   Între cea mai bogată și cea mai săracă regiune după PIB-ul pe cap de locuitor, există un raport de 1 la 37. Prin comparație, la noi, în același an, raportul dintre PIB-ul produs în Vaslui și cel produs în București era de 1 la 6 (3,6 mii față de 21,8 mii euro). 

   Datele ne arată că Rusia e o țară a extremelor și în materie de productivitate medie, nu doar în privința distribuției bunăstării. Totuși, cu un PIB pe locuitor specific țărilor latine, dar cu o măciucă mare reprezentată de arsenalul militar impresionant, Federația Rusă joacă la masa mai marilor lumii, iar în ultimii ani i-a pus pe ceilalți de la masă să joace după cum cântă ea. Asta ne arată că atunci când vorbim de putere, doar puterea contează și nu neapărat puterea economică.



Un comentariu: