Social Icons

marți, 15 ianuarie 2019

Cât din economia județelor se concentrează la nivelul municipiilor reședință

Ce ponderi dețin municipiile reședință în economiile județene
   Peste 64% din numărul mediu de salariați din economie în anul 2017 erau localizați în capitală și în restul municipiilor reședință de județ. Asta reiese din datele recente publicate de INS privind numărul mediu de salariați de la nivel de localități.
  
   Trebuie precizat faptul că numărul mediu  anual de salariați reprezintă o medie a efectivelor zilnice de salariați raportat la totalul de zile ale anului, inclusiv zilele nelucrătoare. Din acest motiv, numărul mediu de salariați e mai mic decât efectivul de salariați de la nivel de economie.

   Ponderea deținută de municipiile reședință în numărul mediu de salariați de la nivelul județelor ne poate da măsura concentrării economice în aceste unități administrative. Nu putem spune că ponderea municipiilor reședință în numărul mediu al salariaților coincide exact cu ponderea deținută în PIB-ul județelor, pentru că există diferențieri de productivitate între diferitele activități economice, dar putem aprecia că cele două ponderi (salariați și PIB) sunt apropiate ca valoare. 
   Astfel, dacă am considera regiunea București-Ilfov ca fiind un județ, atunci capitala deținea o pondere de 87% în numărul mediu de salariați și o pondere de 90% în PIB-ul regiunii. După acest model putem estima că între ponderea deținută de municipiile reședință în numărul mediu de salariați și cea deținută în PIB-ul județelor există un ecart de +/- 3%, în cele mai multe cazuri, ponderea deținută în PIB fiind superioară celei deținute în numărul mediu de salariați.

   Care sunt municipiile reședință care concentrează cel mai mult în economia județelor?

   Brăila e municipiul care concentra în 2017 cea mai mare pondere din numărul mediu de salariați de la nivelul județelor (91,7% - vezi tabelul din imagine). Pe următoarele locuri se situau municipiile Galați (82,8%), Craiova (81,1%), Cluj-Napoca (74,9%), Iași (70,1%), Tulcea (68,1%), Drobeta-Turnu Severin (67,8%), Constanța (66,3%), Satu Mare (65,7%) și Focșani (64%).
   Surprinde concentrarea relativ scăzută a numărului mediu de salariați în municipii precum Timișoara (53,9%), Ploiești (48,3%) și Pitești (42,2%). Aceste municipii, deși sunt reședințele unor județe dezvoltate din punct de vedere economic, concentrează mai puțin decât ne-am fi așteptat din economia locală.

   La polul opus, cele mai mici concentrări ale numărului mediu de salariați la nivel de municipii reședință se înregistrau în Alexandria (41,6%), Alba-Iulia (38,2%), Vaslui (33,7%), Miercurea Ciuc (32,5%) și Deva (30,7% - vezi tabelul din imagine).
   Un caz mai special îl constituie Ilfovul și capitala, cele două unități administrative, deși separate, sunt legate, pentru că municipiul reședință al Ilfovului e Bucureștiul. Chiar dacă am considera cele două unități administrative ca fiind un județ, capitala nu s-ar situa pe prima poziție în privința concentrării numărului mediu de salariați și, implicit, al economiei locale, acest loc fiind adjudecat de municipiul Brăila. La nivelul celorlalte localități din Ilfov, cea mai mare concentrare a numărului mediu de salariați se înregistra în orașul Voluntari (22% din totalul de la nivel de județ - vezi tabelul din imagine).

   Dacă ținem cont că reședințele de județe și capitala, care la rândul ei e reședință de județ, deținm o pondere de peste 64% din numărul mediu de salariați de la nivel național, atunci putem aprecia că aceste unități administrative contribuie cu aproximativ două treimi la PIB-ul național.

   

Un comentariu:

  1. PITESTIUL DESI E DEZVOLTAT NU ARE DACIA CARE ESTE IN MIOVENI. IN AL DOILEA RAND PITESTIUL NU ARE PARC INDUATRIAL PE RAZA SA CARE ESTE SITUATA IN COMUNELE LIMITROFE BRADU. OARJA SI CATEASCA

    RăspundețiȘtergere