Social Icons

sâmbătă, 24 februarie 2018

Circ fără pâine și cu salarii tăiate

Războiul Tudorel - Codruța abate atenția de la problemele reale ale economiei
   Tudorel îi cere capul Codruței, iar apărătorii acesteia se dau de ceasul morții ca să nu rămânem fără lupta anticorupție. Dacă după atâția ani de luptă, scandaluri și telenovele cu cătușe, anticorupția înseamnă doar un om, atunci chiar n-avem șanse să ne facem bine.

   În spatele scamatoriei lui Tudorel rămâne totuși realitatea salariilor scăzute, mai ales a celor din mediul privat, a amenințării cu extincția a joburilor part time și a perspectivei nefaste că, după ce a făcut praf sistemul salarial din România, Olguța și-a suflecat mânecile și se apucă de plămădit un nou sistem de pensii. Doamne, apără și păzește-ne!, aghiazmă mare, aghiazmă mică și ce mai găsiți voi prin trusa de prim ajutor a lui Gigi Becali. Avea dreptate cel ce povățuia că e bine să te ferești în viață de prostul harnic.

   Toată această perdea de fum a scandalului dintre Tudorel și Mama DNA trimite în plan secund adevăratele probleme ale României. Revoluția fiscală clocită de Vâlcov, asumată de Dragnea și dezlănțuită de Olguța nu și-a arătat încă toate hibele. 

   Nu trebuie să fii un geniu în materie de fiscalitate pentru a prognoza o serioasă jenă pe partea de venituri bugetare pe la jumătatea anului, în special în secțiunea contribuțiilor sociale. Da, pentru că deși revoluția urmărea aducerea la buget a unor contribuții de asigurări mai mari prin imputarea celor peste 700 de mii de joburi part time cu niște contribuții corespondente salariului minim pe economie, realitatea cruntă e că multe din aceste joburi vor dispărea, iar cele ce vor rămâne nu vor putea suplimenta pierderea (vezi aici cum stătea România între statele UE în privința joburilor part time). 

   Mai mult decât atât, pe partea joburilor full time din mediul privat, salariile deja au fost micșorate, suplimentându-se cu bonusuri până la nivelul salariului net anterior declanșării revoluției. Care va să zică, la salarii mai mici, contribuții mai mici, iar bugetul va încasa din plin consecințele revoluției.

   Ce va face guvernul când va vedea vistieria goală? Ghici? Normal că va mări taxele, pentru că e foarte puțin probabil să-și reducă cheltuielile. Așa că va alege să mărească fix taxele mai ușor de colectat, adică TVA și accize. Sună cunoscut? Acum opt ani de zile s-a întâmplat la fel, iar scuza îmbrățișată de Boc și Băsescu a fost aceeași, adică prea puțini bani la buget. Atunci nu le ajungeau banii să se despăgubească la ANRP. 

   Apropo, se mai aude ceva de dosarele de despăgubiri de miliarde de la ANRP din perioada când ne împrumutam cu sârg de la FMI sau a intervenit și aici termenul de prescripție ca și în cazul Microsoft? Ce ți-e și cu anticorupția asta! Stai și te spetești ani de zile la un dosar, dai interviuri în toată presa scăpând „accidental” amănunte picante și pagube de te ia amețeala, în timp ce toată lumea te aplaudă și te privește ca pe o zeiță durdulie ce știe doar să slujească poporul cu abnegație și devotament, iar la final, ghinion!, afli că dosarul s-a prescris. Nu-i nimic, poate cu următoarele, ce nu implică americani sau servicii, avem mai mult noroc.

    România stă cu sufletul la gură la meciul Tudorel - Codruța mai ceva ca la un episod  din Suleyman Magnificul, iar în spate Olguța răsuflă ușurată că nimeni n-o mai trage de mânecă când ies la iveală efectele revoluției. Sindicatele stau lângă sobă și dorm în papuci, ca de obicei, pentru că e frig afară, iar opoziția face spume la gură în apărarea Codruței. Țară disfuncțională, plină de însetați de justiție. 


Un comentariu:

  1. De acord cu dvs. In privinta joburilor part time cred ca se exagereaza. Banuiesc ca majoritatea acestor joburi sunt in comert, paza si constructii. Cred ca joburile par time din aceste sectoare sunt facute pentru a se plati impozite mai mici.

    RăspundețiȘtergere