Social Icons

marți, 12 decembrie 2017

Ce ponderi dețin consumul de droguri și prostituția în economiile UE

Topul statelor UE după consumul de droguri și servicii de prostituție  Anul trecut, la nivelul UE, consumul de droguri s-a ridicat la valoarea de 35,7 miliarde de euro. Suma reprezintă 0,24% din PIB-ul comunitar.

   Statistica Eurostat include consumul populației de droguri și de servicii de prostituție în calculul PIB, chiar dacă aceste sectoare nu sunt fiscalizate sau au loc ca urmare a unui fenomen infracțional. Se merge pe principiul că orice tranzacție, fiscalizată sau nu, legală sau nu, trebuie să intre în calculul PIB. 

   Nu toate statele furnizează Eurostatului date privind cele două tipuri de consum. În cazul consumului de droguri, 22 din cele 28 de state comunitare furnizează date Eurostatului, iar în cazul consumului de servicii de prostituție, doar 17 state furnizează date (vezi tabelul din imagine). Lipsesc, din păcate, datele aferente unor state importante precum Franța și Germania, dar și ale hub-ul principal de droguri și prostituție în percepția publică - Olanda. Oricum, chiar și cu date parțiale, ne putem face o idee despre dimensiunea fenomenului de consum de droguri și de servicii de prostituție în UE. Mai trebuie precizat faptul că datele aferente României sunt din anul 2015.

   Care sunt statele care conduc în topul consumului de droguri?

   Italia este de departe cel mai mare consumator de droguri din UE. Asta rezultă din datele Eurostat. Peste 41% din consumul de droguri de la nivelul UE ține de acestă țară (14,7 mld. euro din 35,7 mld. euro - vezi tabelul din imagine). Aproape 1% din PIB-ul Italiei e dat de consumul de droguri (vezi tabelul din imagine). 

   Se oservă că țările mediteraneene incluse în statistică au un consum de droguri mai ridicat decât celelalte state. Se pare că marea, soarele și plaja fac casă bună cu consumul de droguri.
   Spania ocupă locul doi în consumul de droguri, cu o valoare totală de 6,4 miliarde de euro (0,57% din PIB).
  Marea Britanie e pe locul trei, cu un consum de droguri în valoare de 5,8 miliarde de euro (0,22% din PIB). Locul patru e ocupat de Grecia, cu un consum estimat în 2016 de 1,1 miliarde de euro (0,63% din PIB - vezi tabelul din imagine). 
   Consumul de droguri al britanicilor e mult mai ridicat dacă ținem cont că vara îi găsim pe plajele Greciei, Spaniei sau Italiei, state cu un consum ridicat de droguri.

   România, conform datelor Eurostat, a avut în 2015 un consum de droguri al populației estimat la valoarea de 202 milioane de euro (0,13% din PIB - vezi tabelul din imagine), în scădere față de anul 2007, când valoarea estimată era de 253 milioane de euro (0,22% din PIB). 

   Și la nivelul UE, din 2007 încoace, consumul de droguri a scăzut față de anul 2007 (de la 37,9 mld. euro la 35,7 mld. euro). Poate e o speculație, dar în această perioadă au apărut așa-zisele etnobotanice care mult timp n-au fost clasificate ca fiind droguri. 

   Cum arată topul statelor după consumul de servicii de prostituție?

    Datele privind prostituția sunt mai puține decât în cazul consumului de droguri. Nu știm care e consumul de servicii de prostituție la nivelul UE, dar comparând datele celor 17 state privind prostituția cu datele privind consumul de droguri, ne rezultă un consum de droguri de 9,3 miliarde de euro și un consum de servicii de prostituție de 8,4 miliarde euro. 
   Putem specula că și consumul de servicii de prostituție se ridică la nivelul UE la peste 30 miliarde de euro.

   Dintre cele 17 state ce au transmis date Eurostatului, cel mai mare consum de servicii de prostituție se înregistrează în Marea Britanie (5,8 mld. euro; 0,24% din PIB). La mare distanță urmează Portugalia, cu un consum de astfel de servici de 648 milioane de euro (0,35% din PIB). Podiumul e completat de Ungaria, cu o valoare a serviciilor de prostituție de 558 milioane euro (0,49 % din PIB - vezi tabelul din imagine).

   România, cu un consum de servicii de prostituție în 2015 de 25 milioane de euro joacă la categoria pană față de celelalte state. Nu știu dacă românii au devenit mai morali sau dacă INS-ul nostru face și el ce poate în materie de estimare și apoi transmite ce-a putut Eurostatului, dar consumul de servicii de prostituție s-a redus semnificativ între 2007 și 2015 (de la 79 mil. euro la 25 milioane euro). 

   În majoritatea statelor care au transmis date Eurostatului, consumul serviciilor de prostituție a crescut, noi și alte patru state facând notă discordantă. Nu e clar dacă în acest consum intră și videochat-ul, pentru că dacă ar intra, cred că cifra aferentă României ar fi mult mai mare.

   Consumul populației de servicii de prostituție și de droguri se situează în intervalul valoric 65 - 70 miliarde de euro (0,4% - 0,5% din PIB-ul UE). Dacă în cazul prostituției, unele state au încercat o fiscalizare a consumului, în cazul consumului de droguri, situația fiscalizării nici nu se pune în discuție, mai ales în cazul drogurilor de mare risc. Totuși, cele două fenomene există indiferent de stadiul de legiferare și creează valoare adăugată, valoare ce se regăsește, în majoritatea cazurilor, în buzunarele unor grupuri infracționale. 


Un comentariu:

  1. Nu numai britanicii ocupa plajele mediteraneene ci si restul bogatilor Europei-nemti, nordici, olandezi, elvetieni.
    Prostitutia romancelor isi aduce aportul la PIB-ul altor state mai "generoase" in domeniu.

    RăspundețiȘtergere