Pages

marți, 3 octombrie 2017

Topul județelor după numărul de turiști străini în primele opt luni ale anului

Topul județelor după numărul de turiști în 2017
   În primele opt luni ale anului, numărul sosirilor de turiști străini a înregistrat o creștere de 12,3% față de aceeași perioadă a anului trecut (1,86 față de 1,66 milioane).


   Creșterea totală a numărului de sosiri de turiști de la nivel național a fost mai mică, de  11,2% în primele opt luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut (8,3 față 7,46 milioane). Asta înseamnă că numărul de turiști străini a crescut mai mult decât cel de turiști români (12,3% față de 10,9%).

   Marea problemă a evoluției indicatorilor turistici din ultimii ani e că, deși asistăm de la an la an la o creștere a numărului de sosiri de turiști, creșterea înnoptărilor acestora în structurile de cazare, fie că vorbim de turiști străini sau români, e mai modestă, ceea ce duce la o scurtare a sejurului mediu pe turist

   În primele opt luni ale anului, conform datelor INS, numărul total al înnoptărilor de turiști în structurile de cazare a fost de 18,79 milioane, cu 6,3% mai mare decât cifra înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut. 
   Deci, dacă la nivel național am avut o creștere a sosirilor în primele opt luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut de 11,2%, la nivel de înnoptări creșterea e de doar 6,3%, ceea ce duce la o scurtare a sejurului mediu pe turist de la 2,36 nopți, în primele opt luni ale anului trecut, la 2,26 nopți în aceeași perioadă din anul curent.

   Care au fost cele mai vizitate județe de turiști în primele opt luni ale anului?

   Capitala conduce în topul numărului total de sosiri de turiști în primele opt luni ale anului (1,33 milioane - vezi tabelul din imagine). Pe locurile următoare sunt județețe Constanța (1,06 milioane), Brașov (833 mii), Cluj (421 mii) și Sibiu (377 mii).
   În cazul înnoptărilor în structurile de cazare, topul este condus de județul Constanța (4,09 milioane), urmat de capitală (2,17 milioane), Brașov (1,69milioane), Bihor (834 mii) și Cluj (815 mii - vezi tabelul din imagine).

   Constanța (4,66 nopți/turist), Covasna (3,86 nopți) și Caraș-Severin (3,41 nopți) sunt județele cu cele mai lungi sejururi medii pe turist în primele opt luni ale anului (vezi harta din imagine). Surprinde faptul că durata scurtă a sejurului mediu înregistrată în Cluj (1,94 nopți/turist față de 1,95 nopți), Sibiu (1,64 față de 1,65 nopți) și capitală (1,63 față de 1,64 nopți) s-a mai scurtat față de anul trecut, de parcă  turiștii care vizitează aceste județe și capitala își propun să stea tot mai puțin.

   Cum arată topul județelor după numărul de turiști străini în primele opt luni ale anului?

    Capitala conduce detașat în ceea ce privește numărul de sosiri de turiști străini în structurile de cazare, cu 785 mii, adică peste  42% din totalul de turiști de la nivel național în primele opt luni ale anului (vezi tabelul din imagine). La distanță urmează județele Brașov (141 mii), Sibiu (116 mii), Cluj (91 mii) și Timiș (82 mii). 
   Județele Vrancea, Giurgiu și Teleorman sunt județele cele mai ocolite de turiști străini (vezi tabelul din imagine).

   Topul înnoptărilor de turiști străini e condus de capitală (1,32 milioane; 37% din totalul național), urmată de județele Brașov (308 mii), Cluj (200 mii), Sibiu (191 mii), Timiș (189 mii - vezi tabelul din imagine).
   Bucureștiul (1,69 nopți/turist străin) și Sibiul (1,64 nopți) sunt destinațiile importante în care turiștii străini petrec cel mai puțin timp. În Timiș (2,30 nopți/turist străin), Cluj (2,20 nopți) și Brașov (2,18 nopți - vezi harta din imagine) turiștii străini au petrecut ceva mai mut timp în primele opt luni ale anului.

    După cum arată situația în primele opt luni ale anului, cifrele de sosiri și înnoptări de turiști din anul 2016 vor fi depășite anul acesta, ducând la un al șaptelea an consecutiv de creștere, după valorile minime ale acestor indicatori din ultimul deceniu atinse în anul 2010.
   Totuși, dacă e să ne raportăm la toată perioada de la revoluție încoace, conform datelor INS, suntem încă departe de anul 1990 în privința numărului înnoptărilor de turiști, când se înregistrau 44,55 milioane, mult mai mult decât în 2016, când s-au înregistrat 25,44 milioane de înnoptări. În ceea ce privește numărul total de sosiri de turiști în structurile de cazare, cifra de anul trecut (11 milioane sosiri) e foarte aproape de cea din anul 1990 (12,3 milioane), an cu valori maxime ale acestui indicator de la revoluție încoace.

3 comentarii:

  1. Imi pare rau dar ceva este gresit in statistica dumneavoastra.
    Adica Clujul cu UNtold care a umplut hotelurile si Sibiu cu FITS care aduce 70.000 de turisti in fiecare zi majoritaea strini au impreuna cat Brasov care nu are aeroport , nu are legatura la autostrada si nici macar promovare internationala.
    Si aici vorbim de turisti straini si nu de cei care vin in weekend in Poiana Brasov.
    Este pur si simplu imposibil ,cred ca raportarile sunt gresite

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Datele sunt preluate de la INS, deci sunt cifrele oficiale și nu basme ale unor primari sau alți organizatori de evenimente care confundă turistul, ce se cazează într-o structură turistică, cu vizitatorul ce doarme în mașină și în cort sau cu musafirul ce stă la rude. Basmele cu 70 mii de turiști pe zi nu prea țin, de vreme ce toată capacitatea turistică din județul Cluj e de doar 8.450 locuri de cazare, iar în Sibiu e de 10 mii. Dacă vrei să bagi 70 de mii de turiști în 8.450 de locuri în pat, ești invitatul meu, dar o să cam fie înghesuială.

      Ștergere
    2. Asa este. Clujul n-are nici pe departe o capacitate atat de mare de cazare precum Brasovul. Noroc pe Untold si celelate evenimente se mai intampla acolo, ca altfel ar cadea muuuult catre coada clasamentului. Si, chiar asa, cum ar fisa fie aeroport in BV si autoastrada ? Ar creste cumva nr de turisti? Sigur ca da. Daca acum e dublu fata de cele doua judete, ar fii triplu in astfel de conditii....si pana la urma, Clujul ce poate oferii unui turist, Doua biserici si trei muzee?

      Ștergere