Social Icons

joi, 19 octombrie 2017

România are cele mai mari prețuri la producător ale produselor agricole dintre statele ex-comuniste

Topul statelor UE după prețurile produselor agricole
   Nivelul ridicat al prețurilor la produsele agroalimentare din marile lanțuri de hipermaketuri, comparabil cu cele din state mult mai avansate economic, e pus de cele mai multe ori pe seama obrazului gros al retailerilor.

   Săracul producător român e oropsit de marile lanțuri, care-i cumpără marfa pe nimic și își pun ele un adaos comercial jenant de mare. Finalitatea e că, deși românul e pe penultimul loc din UE în privința salariului minim și mediu, prețurile produselor agroalimentare sunt mai ridicate decât în alte țări din UE cu un nivel de salarizare mai ridicat, chiar mult mai ridicat în unele cazuri.
   Așa o fi, nu contest că retailerii noștri sunt cu obrazul gros și dau cu prețul în populație pentru că așa vor mușchii lor, dar nimeni n-a abordat nivelul prețului final mergând în amonte de retaileri. Statistica Eurostat ne oferă date despre prețurile la producător ale produselor agricole, iar comparația cu celelalte state ne oferă o surpriză neplăcută.

   Producătorul român de produse agricole practică cele mai mari prețuri dintre statele ex-comuniste și nici față de economiile avansate din UE nu stă cu mult mai prejos.

   Datele Eurostat, privind prețurile la producător fără TVA din anul 2016, ne arată cum stăm în privința prețurilor practicate de producătorii noștri agricoli față de alte state. Trebuie spus că nu toate statele au transmis date, dar chiar și așa e suficient cât să ne facem o idee. Am selectat câteva produse agricole din datele Eurostat care sunt de bază pe lanțul producției de alimente de la noi (cartofi, grâu, porumb, ouă, lapte de vacă, pui în viu și porci în viu - vezi tabelul din imagine).

   România are cele mai mari prețuri la producător la produsele analizate față de statele ex-comuniste (cele care au transmis date).

   Cu excepția Bulgariei, toate celelalte state ex-comuniste (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croația, Slovenia, Letonia, Estonia, Lituania), ce-au aderat la spațiul comunitar din 2004 încoace, au salarii mai mare decât ale noastre, fie că ne referim la cele minime, fie că e vorba de salariile medii (accesează datele aici).

   Prețul cartofilor la producători din anul 2016 ne plasează pe locul 8 din cele 26 de state UE care au transmis date Eurostatului (31,2 euro/100 kg - vezi tabelul din imagine). Dintre statele ex-comuniste care au tranmis date, niciunul nu are un preț mai mare la producător decât noi.

   Prețul grâului la producător ne poziționează pe locul 15 din cele 25 de state UE care au transmis date. Din cele 11 state ex-comuniste, între care ne numărăm și noi, patru state au prețuri mai mari la grâu și 6 au prețul mai mic. „Grânarul Europei” e mai puțin competitiv la preț decât state unde grâul e o cultură ocazională.

   Prețul porumbului ne poziționează pe locul 7 din 17 state UE care au transmis datele. În urma noastră sunt toate statele ex-comuniste care au transmis date. Pentru cine nu știe, România e al doilea producător de porumb din UE, iar diferența față de Franța e destul de mică pentru a ne da speranțe la locul întâi în viitorul apropiat (accesează aici datele). Chiar dacă suntem mari producători de porumb, se pare că ținem foarte mult la preț (16,5 euro/100 kg - vezi tabelul din imagine).

   Laptele crud de vacă ne poziționează ca preț pe locul 19 din cele 25 de state UE care au transmis date. Producătorii noștri vândeau acest produs mai ieftin anul trecut decât 18 state UE, dar în zona de est sunt 6 state ex-comuniste din 9, ce au transmis date, care au un preț la lapte mai ieftin decât al nostru (25,6 euro/100 kg). Anul acesta, după cum se aude în piață, prețul a crescut considerabil, deci vom depăși și niscaiva state occidentale.

   Prețul la producător la ouă era anul trecut de 6,9 euro/100 bucăți (vezi tabelul din imagine), poziționându-ne pe locul 14 din cele 27 de state UE care și-au transmis datele. Și în cazul acestui produs existau 6 din cele 10 state ex-comuniste, ce au transmis date, care aveau un preț mai mic decât al producătorilor români

   Prețul puilor în viu era anul trecut la noi de 92,4 euro/100 kg, fiind pe locul 12 din 22 între statele UE și pe locul 5 din 10 dintre statele ex-comuniste care și-au transmis datele către Eurostat (vezi tabelul din imagine).

   Porcul în viu avea anul trecut în România un preț la producător de 167,8 euro/100 kg. Cu acest preț eram pe locul 3 din cele 17 state UE care au transmis date (vezi tabelul din imagine). Toate celelalte 4 state ex-comuniste care au transmis date sunt în urma noastră, având prețuri mai mici decât noi

   Trăgând linie, vedem că producătorii români au un deficit mare de competitivitate nu numai față de statele ex-comuniste, dar și față de unele state vestice. Putem să dăm vina pe retaileri pentru prețurile mari din magazine la produsele agroalimentare, dar problema își are parțial originea și la capătul ogorului sau la poarta fermei.

2 comentarii:

  1. Cred, ca intro oarecare masura, conteaza si subventiile pa care le primesc producatorii si care difera de le tara la tara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subvențiile sunt incluse, cifrele reprezintă tot ce primește producătorul, în afară de TVA. Producătorii noștri fie sunt necompetitivi față de țările ex-comuniste, fie sunt mai nesimțiți decât cei polonezi, maghiari, etc..

      Ștergere