Pages

miercuri, 9 august 2017

Cu cât ar crește veniturile populației ocupate dacă remunerarea muncii ar fi la nivelul mediei UE

Topul statelor UE după remunerarea salariaților
   România are una din cele mai mici ponderi ale masei salariale în Valoarea Adăugată Brută din statele membre UE (38,1%). În urma noastră e doar Irlanda (31,7% din VAB - vezi tabelul din imagine), dar țara insulară are măcar scuza că în ultimii ani a devenit un fel de paradis fiscal pentru companiile ce operează pe continent, dar vor să plătească mai puține taxe. 
   
   Așa se face că, în ultimii trei ani, economia Irlandei a crescut cu 8,3% în 2014, cu un neverosibil procent de 25,6% în 2015, și cu un procent mai pământean de 5,1% în 2016 (accesează aici datele Eurostat). La ce avânt își ia economia Irlandei și implicit Valoarea Adăugată Brută, remunerarea populației ocupate din această țară nu poate ține ritmul deocamdată, dar situația se va regla în anii următori. Așadar, nu prea ne putem compara cu o țară a cărei economie a crescut cu aproape 43% din 2013 încoace.

   În remunerarea populației ocupate intră salariile brute și contribuțiile sociale plătite de angajator în contul angajaților precum și alte plăți și beneficii efectuate în contul unei munci prestate.

   Forța noastră de muncă e mai prost remunerată decât a vecinilor și chiar decât cea din Grecia (țară folosită pe post de Bau-Bau de mai toți demagogii)

   Următoarea țară apropiată de noi, dar, totuși, înaintea noastră, în ceea ce privește ponderea remunerări populației ocupate în Valoarea Adăugată Brută e Grecia (38,3% - vezi tabelul din imagine), țară pe care politicienii noștri cu multă demagogie la purtător și zero cunoștințe în ale economiei nu încetează să ne-o dea ca exemplu negativ. Doar nu vreți să ajungem ca Grecia? Nu?

    Suntem în multe privințe în urma acestei țări, mai puțin în ceea ce privește datoria publică și șomajul. Ei au autostrăzi, noi nu. Ei au doar 0,4% din gospodării fără toaletă în interiorul locuinței, noi avem 32,6%. Ei încă au un PIB pe locuitor de 16,3 mii de euro, al nostru e de doar 8,6 mii (accesează aici datele).  Ei încă au salariul minim de 683 euro, la noi e de 319 (accesează aici datele). 
   Nu prea ne putem lăuda cu mari realizări în fața Greciei, nici măcar cu cât își însușește factorul muncă (populația ocupată) din Valoarea Adăugată Brută ca urmare a remunerării. Din 100 de euro Valoare Adăugată Brută, o persoană ocupată din Grecia își însușește 38,3 euro, noi ne însușim 38,1 euro.

   Toate celelalte 25 de state din UE aveau anul trecut o pondere a remunerării populației ocupate în VAB mult mai mare decât cea de la noi.

   De fiecare dată când vreun așa-zis analist economic e întrebat de ce sunt salariile mici la noi, îți va răspunde plin de încredere și habarnism că nu suntem în stare să creăm destulă Valoare Adăugată. Ăsta ar trebui să fie stimulentul care să te facă să schimbi canalul, pentru că respectivul nu numai că e un idiot, dar nici măcar nu știe să se intereseze cum stau lucrurile în alte țări, deci e un idiot autosuficient. 

   La nivelul UE, remunerarea populației ocupate reprezintă 53,1% din Valoarea Adăugată Brută. Deci, europeanul ocupat își însușește 53,1 euro prin remunerare din 100 de euro Valoare Adăugată Brută produsă la nivel european (vezi tabelul din imagine). Noi, repet, din 100 de euro VAB produsă aici în România, ne însușim doar 38,1 euro.
   
   Cele mai mari ponderi ale remunerării populației ocupate în VAB, la nivelul anului trecut, se înregistrau în Danemarca (60,5%), Franța (58,2%), Slovenia (57,5%), Estonia (57,3%) și Germania (56,5%). 
   Iată că, factorul muncă e remunerat mai bine nu doar în țări cu politici sociale solide, precum Danemarca și Franța, sau în țări din spațiul ex-comunist, precum Slovenia și Estonia, ci și în țări model pentru eficiența capitalului, precum Germania
Pentru a crea 100 de euro Valoare Brută Adăugată, consumi doi factori de producție: munca și capitalul
   În aceste țări, la împărțirea banilor, munca ia partea leului.

   Cu cât ar crește veniturile unei persoane ocupate din România, dacă remunerarea muncii ar fi la nivelul mediei UE?

   În România anului trecut, o persoană ocupată a produs o Valoare Adăugată Brută de 17,9 mii euro (vezi tabelul din imagine). Suntem, din acest punct de vedere, pe penultimul loc în UE, înaintea vecinilor bulgari (11,8 mii euro). Românul ocupat a primit ca remunerare pentru cei 17,9 mii euro de VAB, suma de 6,8 mii euro (38,1%) sub formă de salariu brut, contribuții sociale plătite de angajator în contul angajatului și alte beneficii. Restul, de 11,1 mii euro (61,9% din VAB), au fost însușiți de factorul capital
   Suntem în situația inversă a Danemarcei, unde capitalul primește 39,5% din VAB, iar munca primește 60,5%

   În cazul vecinilor noștri bulgari, la o Valoare Adăugată Brută pe persoană ocupată de 11,8 mii euro, remunerarea medie pe persoană ocupată a fost de 5,7 mii euro (48% din VAB - vezi tabelul din imagine). 
   Vecinii de la vest, maghiarii, primesc 51,2% din VAB, asta însemnând 11 mii de euro din cei 21,6 mii euro cât reprezintă VAB mediu pe persoană ocupată.

   Dacă o persoană ocupată de la noi ar primi cât primește în medie o persoană ocupată de la nivelul UE din Valoarea Adăugată Brută pe parcursul unui an (53,1%), atunci, suma ar crește cu 39,2%, de la 6,8 mii euro la 9,5 mii euro, deci o creștere nominală de aproape 2,7 mii euro (vezi hărțile din imagine). 

   Cea mai mare creștere de la nivelul UE s-ar înregistra în Irlanda, unde remunerarea unei persoane ocupate ar crește cu 26,7 mii euro, ceea ce ar reprezenta o creștere procentuală de 67,5%.
   Grecia ar fi țara în care remunerarea unei persoane ocupate, calculată în euro, ar înregistra a doua creștere din UE (+5,6 mii euro - vezi hărțile din imagine) dacă s-ar aplica media UE.

   Statele în care munca este cel mai bine remunerată sunt trase în jos dacă s-ar aplica media de la nivelul UE. Danemarca ar înregistra cea mai mare scădere a valorii remunerării pe persoană ocupată, de 6,2 mii euro (-12,3% - vezi hărțile din imagine).

   În Bulgaria (+599 euro) și Ungaria (+412 euro) creșterile sunt mult mai mici decât cea de la noi, asta pentru că remunerarea pesoanelor ocupate e mai aproape de media UE.

   Cauzele pentru care o persoană ocupată de la noi e remunerată cu unul din cele mai mici procente din VAB nu au de-a face cu valoarea mică a VAB, pentru că ne referim la VAB-ul creat la noi și nu de cel creat în altă parte. Salariile au crescut mult în ultimii ani, dar suntem încă departe de nivelul remunerării din UE. Suntem încă sub nivelul atins de România în privința remunerării persoanelor ocupate în anii 2007 și 2008, când procentele în VAB erau de 42%, respectiv 44%.

2 comentarii:

  1. aic per capita e important VAB procent e nerelelvant
    GERMANIA e tara mare cu cel mai bun AIC per capita si ca tari mici ELVETIA SI NORVEGIA. VAB-e inselator pt ca nu tine cont de consum taxe costuri in piata...

    RăspundețiȘtergere
  2. toate cele sub 50% sunt colonii ieftine de munca....in folosul capitalului intern si extern cu EBITDA DUBLU ca in MITTELEUROPE

    RăspundețiȘtergere