Social Icons

duminică, 25 martie 2018

România a depășit anul trecut pragul 60% din media UE a PIB-ului pe locuitor, situându-se peste Bulgaria și Croația

Topul statelor UE după PIB-ul pe cap de locuitor în  2017
   România a părăsit anul trecut penultima poziție din UE în privința PIB-ului pe cap de locuitor în prețuri comparabile, Croația fiind țara care ne-a înlocuit.

   Din datele Eurostat privind PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri curente din 2017 și din cele privind nivelul prețurilor din 2016 și inflația din 2017, putem estima că, anul trecut, am ajuns la un nivel al PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea de cumpărare din UE echivalent cu 61% din media UE (vezi tabelul din imagine). 

   PIB-ul pe locuitor în prețuri curente din România a fost de 9.500 euro, pastrându-ne din acest punct de vedere tot pe penultimul loc în UE. Totuși, cea mai corectă comparație a productivității dintre două state se face utilizând PIB-ul în prețuri comparabile, iar conform estimării pentru anul trecut, românii nu mai sunt penultimii la capitolul productivitate din UE.

   Am depășit Croația în privința PIB-ului pe locuitor la paritatea de cumpărare standard din UE.

   Anul trecut ne-am bucurat prematur că am egalat Croația în privința PIB-ului pe cap de locuitor în prețuri comparabile (59% din media UE). În a doua parte a anului, Eurostatul a revizuit datele, coborându-ne la un nivel al PIB-ului pe locuitor în prețuri comparabile echivalent cu 58% din media UE, iar pe croați i-a urcat la 60%. 

   Anul acesta, datele privind PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri comparabile nu sunt încă disponibile, dar le putem estima din datele în prețuri curente și cele ale evoluției prețurilor. Conform estimărilor, creșterea economică de 7% de anul trecut ne-a adus un plus de trei puncte procentuale în raport cu media UE a PIB-ului pe cap de locuitor în prețuri comparabile. 
   Creșterea economică de 2,8% a Croației, cu 0,4 puncte procentuale peste cea de la nivelul UE, a condus la o stagnare a PIB-ului pe locuitor la paritatea de cumpărare raportată la media UE (60% - vezi tabelul din imagine).
   În prețuri curente, PIB-ul din Croația era mai mare decât cel din România (11,7 mii față de 9,5 mii euro), dar în prețuri comparabile, ținând cont că nivelul prețurilor de la noi e mult mai scăzut decât în Croația (52% față de 65,7% din media UE), PIB-ul pe locuitor de la noi era de 18,3 mii euro PPS, fiind peste cel din Croația (17,8 mii euro PPS - vezi tabelul din imagine).

   Cum arată topul statelor UE în anul 2017 după PIB-ul pe cap de locuitor în prețuri comparabile și în prețuri curente?

   La nivelul UE, anul trecut, PIB-ul pe cap de locuitor în preturi curente și comparabile a fost de 29,9 mii euro
   În prețuri curente, cele mai mari valori ale PIB-ului pe locuitor se înregistrau în Luxemburg (92,8 mii euro), Irlanda (61,7 mii euro), Danemarca (50 mii euro), Suedia (47,4 mii euro) și Olanda (42,7 mii euro - vezi tabelul din imagine).
    Croația (11,7 mii euro), România (9,5 mii euro) și Bulgaria (7,1 mii euro) erau statele din UE aflate pe ultimile locuri în privința PIB-ului pe cap de locuitor în prețuri curente.

   Topul statelor comunitare suferă schimbări atunci când analizăm datele PIB-ului pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare standard din UE (PPS)
   Luxemburg rămâne pe primul loc, chiar dacă PIB-ul pe locuitor la paritatea de cumpărare e sesizabil mai mic decât cel exprimat în prețuri curente (73,9 mii euro PPS). Cel mai mare paradis fiscal din UE e urmat în top de Irlanda (50,6 mii euro PPS), o țară care în ultimii ani se chinuie să detroneze Luxemburgul de pe poziția de principal paradis fiscal din UE. Locul trei e ocupat de Austria (39,4 mii euro PPS). În top 5 mai intră Olanda și Germania (38,6 mii euro și 38,2 mii euro).
   Noi (18,3 mii euro PPS), croații (17,8 mii euro PPS) și bulgarii (15 mii euro PPS - vezi tabelul din imagine) eram pe ultimile locuri în UE în privința PIB-ului pe locuitor în prețuri comparabile.

   Vecinii bulgari au atins pentru prima dată pragul de 50% din media UE a PIB-ului pe locuitor în prețuri comparabile, iar vecinii maghiari l-au atins pentru prima dată pe cel de 70%. Dacă tot suntem la capitolul premiere, mai putem spune că, pentru prima dată în ultimii douăzeci de ani cel puțin, Marea Britanie va fi sub media UE a PIB-ului pe locuitor în prețuri comparabile (96%).
   Estimarea actuală e făcută pe datele disponibile în prezent, iar aceste date, având caracter provizoriu, pot suferi modificări pe parcursul anului. S-ar putea ca, la final de an, să aflăm că, în loc să fim în fața Croației, suntem la egalitate sau chiar mai jos decât acest stat, pentru că datele INS-ului nostru sau ale oficiului lor de statistică au fost prea optimiste sau pesimiste la început de an. Oricum, deocamdată trebuie să savurăm ideea că nu mai suntem penultimii din UE la toate capitolele.


2 comentarii:

  1. Nu reiese din analiza cum s-a inclus inflatia in calcul. Altfel ies 8 procente in plus pentru Polonia in PIB/capita PPS fata de 2016, ceea ce este remarcabil, dar putin probabil. As paria mai degraba ca la recalculare Romania va fi la 60% din media UE.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vom vedea dacă estimarea e corectă în mai puțin de o lună, când Eurostatul va calcula PIB-ul în prețuri comparabile pentru 2017.

    RăspundețiȘtergere

 
Blogger Templates