Social Icons

miercuri, 19 octombrie 2016

Cât ar echivala astăzi tributul plătit Înaltei Porți de Țările Române în Evul Mediu

Tributul plătit de Țările Române
   Obligațiile Țărilor Române către Înalta Poartă sunt o adiere de primăvară față de ceea ca am plătit pentru contractul cu Bechtel, pentru a ne pune bine cu Înalta Poartă de astăzi,  America

   Din lucrarea „România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500 - 2010)”, a domnului Murgescu Bogan, aflăm dimensiunile tributului (haraciul) plătit de Țările Române Înaltei Porți. Anterior de anul 1500, tributul plătit era mult mai redus, conform altor surse (vezi tabelele din imagine).

   Cel mai mare tribut era plătit de Valahia (Țara Românească). Maximul de plată e atins între anii 1574 și 1583 și în anul 1703. Suma plătită în ducați (denumiți generic galbeni) era de 104 mii (vezi tabelul din imagine). 

   Un galben (ducat venețian, florin unguresc sau galben turcesc) avea o greutate apropiată de 3,5 grame de aur. Ținând cont că în Evul Mediu valoarea monedelor era echivalentul valoric al greutății metatului din care era facută moneda (aur sau argint), ne rezultă că tributul anual alValahiei se ridica la valoarea de 364 de kg de aur în anii de vârf

   Cu cât ar echivala astăzi tributul maxim plătit de Valahia în 1703

   Aurul din prezent e mai scump în valori comparabile față de cel de la 1700 (vezi aici evoluția aurului din Evul Mediu până în zilele noastre). După anul 1550, Europa a fost inundată de aurul provenit din colonii (în special, cel provenit din Imperiul Incaș, adus de spanioli).

     În dolari comparabili, în jurul anului 1700, valoarea unciei de aur era în jur de 500 de dolari. Astăzi, valoarea unciei e de 1.270 dolari, adică de aproximativ 2,5 ori mai mare decât atunci

   Deci, cele 364 de kg de aur, cât plătea tribut (haraci) Brâncoveanu, ar echivala în prezent cu 145,6 kg de aur (4.682 uncii de aur). 
   În dolarii de astăzi, suma ar fi echivalentă cu 5,95 milioane de dolari (4.682 uncii * 1.270$). 

   Suma e ridicolă în comparația cu țeapa dată de Bechtel, care depășește un miliard de dolari. Ne-ar fi trebuit vreo două secole de tribut plătit la valoarea sa maximă de Țara Românească în Evul Mediu, ca să putem egala tributul din prezent, plătit către țeparii de la Bechtel.

  În Moldova, tributul către Imperiul Otoman a atins maximul în anul 1583, fiind de 66 de mii de galbeni, deci, 231 de kg de aur din acele timpuri (vezi tabelul din imagine). 

Cu cât ar echivala astăzi tributul maxim plătit de Moldova în 1583

   Prețul aurului de atunci, în valori comparabile, era apropiat de valoarea de 550 de dolari din prezent pe uncie. Deci, un kilogram de aur din prezent ar fi echivalent cu 2,3 kilograme de atunci.

   Tributul total anual plătit de Petru Șchiopul în 1583 (el era domnitor în acel an) era echivalent cu 100,4 kg (3.229 uncii de aur) din prezent

   La valoarea actuală a dolarului, Petrică Șchiopul ar fi plătit 4,1 milioane de dolari. Șpăgile primite de Pinalti în dosarul Microsoft sunt peste această cifră.

   Transilvania a plătit o perioadă mai scurtă haraci (tribut) Înaltei Porți. Cel mai mare nivel al tributului a fost atins între 1658 și 1687, când, anual, suma plătită era de 40 de mii de galbeni, echivalentul a 140 kg de aur de atunci (vezi tabelul din imagine). 

Cu cât ar echivala astăzi tributul maxim plătit de Transilvania între 1658 și 1687

   Valoarea aurului în acest interval a oscilat de la 300 de dolari pe uncie la aproape 600 de dolari pe uncie (vezi aici evoluția aurului din Evul Mediu până în zilele noastre). Așadar, ne rezultă o medie de 450 de dolari actuali pe uncie, asta însemnând o valoare de 2,8 ori mai mică decât cea din prezent

   Astăzi, cele 140 de kg de aur ar fi echivalente cu 50 de kg (1.608 uncii de aur). Cele 1.608 uncii de aur înseamnă astăzi, în dolari, circa 2,04 milioane de dolari. Și în acest caz, vorbim de o sumă ridicol de mică, ceea ce ne arătă că tributul în Evul Mediu, chiar în perioadele în care plățile atingeau nivelul maxim, nu constituiau o premisă reală de răzvrătire.

   Tragem linie, adunăm haraciul maxim anual plătit de Țările Române către Înalta Poartă și ne rezultă cifra echivalentă cu 12,09 milioane de dolari actuali. Deci, putem vorbi de un fel de Cumințenia Pământului achiziționată anual. 

  Astăzi, dimensiunea tributului actual plătit de România către Înalta Poartă Americană, adunând țepele Bechtel și Microsoft, e echivalentă cu 110 - 120 de ani de tribut medieval plătit la maxim. 

   Vorbim de cifre echivalente și, chiar dacă am omite scumpirea actuală a aurului, suma n-ar depăși 30 de milioane de dolari anual. Putem spune că haraciul din trecut plătit Înaltei Porți era supraestimat de istorici, în realitate, fiind plătibil din visteria statelor. Ceea ce-i mai grav, e că tributul actual perceput de Înalta Poartă Americană e de-a dreptul nesimțit.


3 comentarii:

  1. cine va impune sa platiti americanilor?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ar fi interesant de stiut cat reprezenta tributul ca procent din PIB. De asemenea, ma gandesc ca populatia Tarii Romanesti in secolul 15 era in jur de 500.000 (sursa: https://en.wikipedia.org/wiki/Wallachia#Historical_population), fata de 6-7 milioane in prezent.

    RăspundețiȘtergere
  3. E adevara ca tributul PARE mai mic. De fapt, cred ca era mai mare decat cel cerut azi de USA. La o populatie mai mica si cu productivitate f. scazuta nici nu puteai cere mult. Insa, cred ca marele rau pe care l-au facut turcii in Principate a fost exportul de mentalitati balcamice. ele isi iau tributul si astazi...

    RăspundețiȘtergere

 
Blogger Templates