Social Icons

sâmbătă, 28 martie 2015

Mândră țară, bravii tăi eroi pleacă la război

Cum se face un cocktail Kamikaze la Finanțe
   În lucrarea Gâlceava înțeleptului cu finanțele, scoasă, la distanță de mai bine de trei secole după Dimitrie Cantemir, într-o „reeditare” aproape xeroxată, la editura RTA (Renunțarea la Titlurile Academice), apare, la capitolul VII, un personaj monden numit Playboyzaurul.
Dacă până la apariția sa, totul mergea pe bază de pacte semnate, parafate și înfățișate la Înalta Poartă, odată cu apariția sa și asumarea rolului de torpilor cu capul înainte și moravurile lasate în urma sa, fie de ochii lumii, fie pe post de ancoră, paradigma se schimbă.
   În urma sa rămân cluburile de fițe pustii, arsenalul de bătrânei ce agață dudui ce le pot oricând nepoate scade la număr, iar fondurile atrase de la Înalta Poartă, pentru ca mai apoi, să fie plătite de noi din motive de șuteală ancenstral aciuată în Mioriţa Land, plâng. „Ce gândeşte tata? Mănânc și plâng.” „Sunt singur, și mă duce-un gând/ Spre locuințele lacustre.” Întrebarea care se pune e: Bamboo, prin locația sa de pe malul lacului, e o locuință lacustră? Dacă, seară, de seară îți duci veacul pe acolo pe un salariu de bugetar, fără să ai o a doua slujbă de chelner, barman, sau dansatoare, este acel local, Bamboo în cazul nostru, locuință sau birou?
   Toate aceste întrebări nu vor mai căpăta răspuns. Avem o țară mândră că a găsit un cocktail Kamikaze. E drept că e cam trecut de prima tinerețe, e specialist în alte științe economice decât finanțetele, dar, asta e, calul de dar nu se caută la dinți. Ministere, stai că vin! Bugetule, ai încurcat-o! Anafule, ai găsit, în sfârșit, ce-ai căutat! Ce anume? Un expert de talie mondială în administrarea cluburilor. E, și în acest caz, drept că nu prea știe să facă un cocktail cu whisky, cu vodcă nefiscalizată și cu umbreluță, dar parcă mai contează când e expert în degustat bunătățile de după tejghea sau de pe canapele. El, doar el, de unul singur, poate să țină cifra de afaceri a Centrului Vechi câteva săptămâni, altfel cum s-ar justifica creditele de 800 de mii de euro? Suntem salvați! Încă un bugetar cu credite cât rezeva națională se sacrifică în locul nostru.
   Propun ca monumentul Răscoalei de la 1907, mutat de Onțanu de la Obor în Pantelimon, din motive ce țin de lipsa treselor, dar, mai ales, de aducerea aminte a propriilor origini umile, să fie înlocuit cu monumentul Eroului Kamikaze. Pe postament, sub felia de lămâie aferentă cocktailului Kamikaze, cu o gură cât a unui crap românesc cu mămăliga înfiptă în gât, să regăsim strategia fiscală până în 2030 - an în care va interveni pensionarea de drept a eroului. Păzea, Bamboo, că ți se va transfera pensia direct în registrele contabile, alea duble! Bugetul e pe excedent și „o secundă, o secundă / eu l-am fost zărit în undă.” Ea purta roscată fundă, Pensia, încet, se-afundă. La final, dregem ciorba stilistică cu un haiku japonez: Când vântul cel divin îți bate zi și noapte, / Și tocurile-n cluburi se termină în șoapte, / Playboy-ul Kamikaze e la guvern pe fapte. Dumnezeu să te aibă în pază, bugetule!

   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu