Social Icons

joi, 9 ianuarie 2014

Moartea, taxele și....proștii

Taxele și accizele majorate degeaba
   Nu s-au terminat cozile la aghiazmă, c-au început cele de la plata taxelor locale. Românul, după ce că e poet, priceput la toate, cunoscător în ale fotbalului de canapea cu berica și burțile adiacente, e, de asemenea, și un contribuabil model. Deși reducerea de 10% e valabilă până la 31 martie, statul la coadă face parte din mișcarea de după oala cu sarmale și cozonacii bobinați de la Crăciun la Sfântul Ioan.
Fuga, fuguța cu portofelul neîntinat de colindători la poarta cu gardieni publici pe post de stâlpi, se urnesc masele de pensionari nerăbdători spre a fi modelul de urmat ce te calcă pe bombeuri în tramvai sau alte RATB-uri la ore când încă dorm cocoșii.
   La bugetul central nu e nicio coadă. Acolo e incubatorul ideilor mărețe ce duc la sporuri de 0,001% de sume atrase la buget. Cum aude guvernul ecoul clinchetului unei monezi ce atinge fundul pușculiței, cum se pun în funcțiune rotițele pentru ca ecoul să nu mai fie atât de zgomotos. În ultimii 14 ani, veniturile atrase la buget s-au situat în ecartul 31%-33%, indiferent de cine s-a ocupat de colectare. Constanța aceasta conduce la două concluzii ce nu se exclud reciproc:
- cei ce colectează sunt niște verze murate ce pricep din colectare cât pricepe curca din apărarea siciliană de la șah;
- datele statistice oferite de INS sunt un nutreț pentru boii loviți de statistică precum Bianca Drăgușanu de inocență.
Din combinarea celor două rezultă un nutreț pe bază de varză murată pentru cei de la ANAF, specialiști în a colecta și a citi date statistice întocmai ca INS-ul în Bianca Drăgușanu.
   O gospodărie din România are 2,85 persoane în medie. Din veniturile realizate la nivelul acesteia (2300 lei în medie) aproape 72% se duc pe consum, 17% pe impozite și taxe pe casă, mașină, Andreea Marin, etc. și restul pe ce-o mai fi. Înainte de a se forma acest venit, statul își ia tainul de circa 11% din totalul bugetului central prin impozitul pe salarii și venit. După formarea venitului din consumul gospodăriei, bugetul se mai adapă prin intermediul TVA-ului și accizelor. Aceste două taxe aduc la bugetul central cam 37%. Deci, la un grad de eficiență a colectării TVA de 54% rezultă că un român a plătit TVA ce se regăsește la bugetul de stat în 2013 în sumă de 1255 lei. În realitate, românul a plătit mai mult, dar statul atât s-a priceput să colecteze. Același român a plătit anul ce-a trecut accize în valoare de 502 lei. Deci 1757 de lei s-a colectat la bugetul central pe TVA și accize de la fiecare român în 2013. În plus, românul de rând a mai plătit 590 de lei pentru asigurările sociale, impozitul pe venituri și salariu. Totalul face cam 2347 lei plătiți în anul 2013 la bugetul central și local prin impozite directe și indirecte, ceea ce reprezintă venitul mediu a peste trei luni pe cap de românaș mediu. 
   Dacă fiecare dintre noi plătește teoretic 2324 de lei TVA pe an, dar din care statul nu poate colecta decât 1255 lei (54%), atunci ce vină avem că ANAF-ul e plin de ierbivori? Un grad de colectare de 71% din TVA,  cât e în Bulgaria, ar spori veniturile bugetului central cu 8% și nu ar mai fi nevoie de majorări de accize, inventări de taxe ce nu se vor colecta oricum la buget. Niciunul dintre românii simpli nu e vinovat că fauna de la ANAF e specializată pe incompetență, dar toți plătesc pentru aceasta pentru că la noi se adaugă pe lângă moarte și taxe ca lucruri certe și prostia ce potențează taxele până la sucombarea economiei.

Un comentariu:

  1. Mi se pare foarte corecta analiza.

    Ai de la mine o nominalizare dar si o leapsa de duca.

    Mi-ar placea sa citesc raspunsul destinatiilor analitza la tine pe blog, printr-un articol, sau macar printr-un comentariu la leapsa.

    Spor calator!

    RăspundețiȘtergere